четвер, 26 липня 2007 18:56

Солдати лопатами позбирали жовтий фосфор

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Солдати загону ліквідації наслідків катастроф під керівництвом полковника Володимира Дацюка проводять дезактивацію жовтого фосфору, що вилився з цистерн біля Ожидова
Солдати загону ліквідації наслідків катастроф під керівництвом полковника Володимира Дацюка проводять дезактивацію жовтого фосфору, що вилився з цистерн біля Ожидова

У четвер весь жовтий фосфор, що 16 липня вилився поблизу села Ожидів Бродівського району на Львівщині, завантажили у цистерни. Дезактивацію проводили військовослужбовці зведеного загону ліквідації наслідків катастроф Західного оперативного командування.  

У середу біля колії працювало кілька десятків солдат. Усі одягнені у захисні костюми, респіратори. З калюж брудно-рудого кольору лопатами вибирають речовину, схожу на затверділу глину. Складають до металевих бочок із написом "Азмол". У деяких місцях з-під щебеню періодично починає йти білий дим. Рятувальники поливають його піною зі шлангів.

За цим із насипу спостерігає віце-прем"єр-міністр з питань національної безпеки й оборони Олександр Кузьмук. Він одягнений у сині штани і куртку з написом "Рятівник" на грудях.

— Солдати працюють вручну. Екскаватором сюди не заїдеш, — пояснює він.

Над однією з цистерн за спиною Кузьмука з"являється дим. Через люк починає литися палаюча рідина. Рятувальники спокійно гасять цистерну. Віце-прем"єр не звертає на це уваги.

— Вода дезактивується спеціальною речовиною, після чого вибирається звідси, — продовжує розповідати Кузьмук. — Залишається фактично чиста територія. Лісове господарство, як ви бачите, не впізнати. Солдати облаштували дамбу, щоб відділити ліс від забрудненої землі. Іде вирізка пошкоджених дерев. Незабаром сюди завезуть родючий ґрунт і засіють. Ніщо не нагадуватиме про аварію.

Перед цим віце-прем"єр усунув від роботи в урядовій комісії з ліквідації наслідків аварії начальника управління Львівської облдержадміністрації з надзвичайних ситуацій Олексія Титаренка. Той заявив, що немає потреби вивозити забруднений ґрунт. Колишній міністр оборони Кузьмук сказав, що вказівки начальника не обговорюються, а виконуються.

— До робіт було залучено 49 чоловік і 17 одиниць техніки, — розповідає керівник загону з ліквідації полковник Володимир Дацюк. — Працювали з сьомої години ранку до дев"ятої вечора у три зміни. Було організоване цілодобове чергування на об"єкті. Розчистили територію уздовж колії завдовжки 600 метрів. Завантажили дві цистерни речовини, скільки це в тоннах — точно сказати не можу.

Табір загону ліквідації розташувався у кілометрі від місця аварії. У полі стоїть кілька спецмашин, бронетранспортерів, близько десятка наметів. Поруч розкладена польова кухня.

— У загоні служать тільки офіцери, прапорщики і контрактники, — говорить начальник штабу капітан Руслан Сташко. — Їдуть сюди добровільно. Дехто служив на Близькому Сході. На базі нашого підрозділу чотири роки тому був створений батальйон радіаційно-хімічного захисту, відправлений у Кувейт у рамках військової операції.

У четвер загін полковника Дацюка відбув із Ожидова на місце дислокації у місто Самбір Львівської області.

Перед тим о четвертій ранку зі станції Красне відправили спеціальний поїзд із вантажем жовтого фосфору. З обох боків його супроводжували пожежні потяги. 15 цистерн завантажили ще зранку в середу. Майже добу залізничники закріплювали неушкоджені, деформовані та залатані ємкості.

Ремонтні бригади уже відновили двосторонню колію. До вечора четверга планували змонтувати електромережу. Олександр Кузьмук пообіцяв відновити рух пасажирських потягів через Ожидів о 19-й.

Зараз ви читаєте новину «Солдати лопатами позбирали жовтий фосфор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі