середа, 16 травня 2007 07:07

Солдатам Президентського полку платять по 1000 гривень

Автор: фото: Укрінформ
  Дмитра Цвєткова з Івано-Франківська в обласному військкоматі відібрали служити у Президентський полк. Всього з Прикарпаття туди потрапило 13 призовників
Дмитра Цвєткова з Івано-Франківська в обласному військкоматі відібрали служити у Президентський полк. Всього з Прикарпаття туди потрапило 13 призовників

— У Президентський полк не так-то легко потрапити, — розповідає заступник начальника прес-служби Міноборони Ігор Халявінський, 44 роки. — Потрібно мати спортивну статуру, зріст не менш ніж 185 сантиметрів, привабливу зовнішність, відмінне здоров"я, добре вчитися в школі.

Крім того, перевіряють біографію кожного кандидата та його родичів. У сім"ї ніхто не повинен стояти на обліку в міліції чи відбувати строк у в"язниці. Дивляться також, куди переїздила родина та з яких причин.

Призовників відбирають командири рот або взводів самого полку. Вони приїжджають до обласних комісаріатів. Минулого тижня були в Івано-Франківську. З Прикарпаття служити у Новоросійсько-Київському окремому президентському полку поїхало 13 солдатів. Двоє або троє з них потраплять до почесної варти глави держави.

Базується полк у Києві. Розпорядок дня солдатів такий, як і в усіх частинах. Однак стройовою та фізичною підготовкою вони займаються посилено. Крім того, оволодівають різними видами зброї, вчаться десантуватися з бронемашин і танків. Узимку бігають крос на лижах.

Навчання проводять і вдень, і вночі, незважаючи на погодні умови.

— Інколи їм треба стояти як струна кілька годин, — каже Халявінський. — Тоді неважливо, дощ іде чи сонце пече. Це дуже важка служба, але водночас престижна.

Зазвичай солдати із Президентського полку зустрічають в аеропортах іноземні делегації, прем"єр-міністрів, президентів, беруть участь у різних святкуваннях, відзначеннях ювілейних дат, покладанні квітів до пам"ятників.

Усього в полку до 500 військовослужбовців. Після закінчення строкової служби вони можуть продовжити контракт і залишитися. Тоді солдатам платять по 1000 грн щомісяця. Обмундирування видають нове. Поселяють по шестеро в кімнаті.

— Іноді тут служать династії. Колись був батько, потім приходить син, — пригадує Халявінський.

Весняний призов цього року закінчиться 31 травня. До Збройних сил України візьмуть 29 910 солдатів.

Зараз ви читаєте новину «Солдатам Президентського полку платять по 1000 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі