вівторок, 14 жовтня 2008 07:06

Сьогодні відзначають свято Покрову Пресвятої Богородиці

Сьогодні православні та греко-католики відзначають свято Покрову Пресвятої Богородиці. У народі його ще називають третьою Пречистою.

За легендою, в Х ст, коли столицю Візантії — Константинополь штурмували турки, городяни просили захисту в Божої Матері в одному з храмів. Богородиця з"явилася перед людьми і розгорнула над ними білу хустку, молячись за спасіння міста. Завойовники відступили, а християни на згадку про диво започаткували свято Покрови.

Після Покрови й до початку Пилипівського посту, 28 листопада, українці традиційно справляли весілля. Якщо доти дівчину не посватали, то вона чекала наступного року. Тому незаміжні й просили в Богородиці: "Покрово, Покрівонько, покрий мою голівоньку. Хоч тряпкою, хоч онучею — най ся дівкою не мучу".

На Покрову спостерігали за погодою. Якщо з півдня дме низовий вітер — зима буде теплою, якщо з півночі — холодною, із заходу — сніжною. Якщо листя з вишень не опало — зима буде теплою. А якщо до цього часу не випав сніг — не буде його і в листопаді.

До третьої Пречистої завершували всі роботи на полях. У Карпатах поверталися всі отари з полонин, чумаки завершували останню подорож. Козаки вважали Богородицю своєю покровителькою. Тому цього дня відзначають День українського козацтва.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають свято Покрову Пресвятої Богородиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі