пʼятниця, 08 лютого 2008 07:09

Що об"єднує страту Марії Стюарт і останню дуель Пушкіна на річці Чорній

8 лютого в історії :

1587 — після 19 років ув"язнення у замку Фотерінґей за звинуваченням у змові проти королеви Англії Єлизавети I страчена колишня шотландська королева і претендентка на англійський престол 45-річна Марія Стюарт.


1725 — на 53-му році життя помер Петро I, перший російський імператор. Припускають, що в останні роки життя мав проблеми з нирками, потерпав від сечокам"яної хвороби. По його смерті на російський престол уперше зійшла жінка — його дружина Катерина. Вона була служницею, яку захопили як військову здобич при штурмі шведської фортеці Марієнбург. Перш ніж впала в око Петрові, встигла побувати коханкою його фаворита Олександра Меншикова.


1837 — на річці Чорній у Петербурзі відбулася дуель Олександра Пушкіна із французом Жоржем Дантесом. Пушкіна було поранено в живіт, і через два дні він помер. Дуель спровокували анонімні листи, в яких ішлося про інтимний зв"язок його дружини Наталії Гончарової із французом. Після дуелі Дантеса заарештували і невдовзі вислали з країни. За підрахунками пушкіністів, це був двадцять перший виклик поета на дуель.


1905 — у Зінькові на Полтавщині народився український літературознавець, письменник, громадський діяч Дмитро Нитченко. Перший вірш надрукував у 19 років. 1949-го разом із родиною виїхав до Австралії. Продовжує там писати, викладає у суботніх українських школах міста Мельбурна, створює й очолює Літературно-мистецький клуб імені Василя Симоненка. Очолює Українську центральну шкільну раду. Писав під псевдонімом Дмитро Чуб. Помер 1999-го.

Зараз ви читаєте новину «Що об"єднує страту Марії Стюарт і останню дуель Пушкіна на річці Чорній ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі