субота, 16 серпня 2008 07:04

Слона Таруна оперували 20 лікарів з України й Росії
5

Перед операцією слонові ввели анастезію й за допомогою крана поклали. Це були два найважчих завдання, бо доводилося працювати з дикою, а не прирученою твариною. Через 1,5 години його так само за допомогою крана підняли
Фото: фото: Андрій УТЬОСОВ
Щоб слон не впав і не придавив легені чи кінцівки, у вольєрі поклали солому
Через пошкоджений правий бивень у тварини почалося запалення кістки черепа. Через це відмерло праве око, і його видалили разом із бивнем
Для операції лікарі підготували великого розміру електродрелі, молотки і стамески
Працівники Одеського зоопарку, які брали участь в операції

У середу в Одеському зоопарку лікарі з України й Росії успішно прооперували 33-річного слона Таруна — єдиного індійського слона-самця. П"ять хірургічних бригад у складі 20 фахівців провели операції з видалення пошкодженого бивня, правого ока й очищення від нагноєння верхньої щелепи тварини.

Керував хірургічним втручанням головний лікар Київського зоопарку Андрій Марунчин. Він розповів, що найважче було покласти й підняти на ноги тварину, що не лягала вже приблизно вісім років.

— Таруна приспали пострілом кулі-голки з анастезією. Щоб він не травмувався при падінні, вольєр обклали соломою, — каже Андрій Марунчин. — Операція пройшла швидко — за дві з половиною години. На ноги слона поставили за допомогою підйомного крана.

— Складно було на цей час розлучити Таруна з його подружкою — самкою Венді, — каже директор Одеського зоопарку Юрій Кучеренко. — Але це було необхідно: скоріш за все, слониха намагалася б втрутитися в операцію.

Після лікування слон почувається добре. Тварину чекає кілька місяців реабілітації. Згодом фахівці вилікують другий бивень Таруна, який також пошкоджений. Андрій Марунчин говорить, у дикій природі слони з подібними проблемами зазвичай гинуть.

Таруна привезли до Одеси 1982 року з Праги. У липні здоров"я тварини погіршилося через гнійний пульпіт. 6 серпня фахівці з України та Росії провели консиліум, на якому вирішили, що необхідне хірургічне втручання.

У зв"язку з цим Одеський зоопарк не працював день до й після операції.

Зараз ви читаєте новину «Слона Таруна оперували 20 лікарів з України й Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі