пʼятниця, 02 листопада 2007 07:01

Сліпий Сергій Васін одночасно обіграв у шахи дев"ять суперників

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Віце-чемпіон світу з шахів серед сліпих Сергій Васін починає сеанс одночасної гри з 9 студентами столичного Інституту корекційної педагогіки і психології. За півтори години він усім поставить мат
Віце-чемпіон світу з шахів серед сліпих Сергій Васін починає сеанс одночасної гри з 9 студентами столичного Інституту корекційної педагогіки і психології. За півтори години він усім поставить мат

У вівторок у столичному Інституті корекційної педагогіки та психології відбувся сеанс одночасної гри в шахи Сергія Васіна, 50 років, віце-чемпіона світу з шахів серед сліпих. Із ним грали дев"ять зрячих студентів інституту — п"ять дівчат та чотири хлопці.

Столи, за якими сидять студенти, стоять буквою "П". Васін ходить по центру. На кожен хід витрачає не більш як хвилину. За 45 хв. ставить перший мат третьокурсниці Ірині Грищенко, 20 років.

— Дуже важко грати, бо не бачиш свого суперника — він постійно ходить. По-друге, дуже мало часу, аби подумати, — каже "ГПУ" Ірина Грищенко. — Іще незвична гральна дошка — чорні квадрати трішки підняті. Це спеціально для сліпих, щоб вони, коли торкалися руками, то розуміли, де знаходяться фігури. Після нормальної дошки це дуже незвично.

За правилами сліпий завжди грає білими фігурами. У них в основі зроблені спеціальні вирізи, щоб відрізнялися від фігур противника. Незрячий також має право торкатися шахів, супротивникові це категорично заборонено. Щойно це сталося, має зробити хід. Студенти під час гри порушували правило. Васін усім дев"ятьом поставив мат за 1,5 год.

Сергій Васін народився в селі Поліське, що під Чорнобилем. Зір втратив у ранньому віці від хвороби. Навчався в Київській школі-інтернаті для сліпих N5. Там у дев"ять років почав грати в шахи.

Після закінчення вступив на економічний факультет Київського національного університету ім. Шевченка, закінчив аспірантуру та захистив кандидатську дисертацію. Був чемпіоном із шахів серед зрячих студентів. Їздив на світові чемпіонати, де займав призові місця.

1994 року Васін створив Навчально-інформаційний комп"ютерний центр Українського товариства сліпих, який займається розробкою програм для роботи незрячих із комп"ютерами.

— Я був двічі одружений. Від першого шлюбу маю доньку Катерину, їй 28 років. Вона в шахи не грає, — зізнається чоловік. — Зараз також одружений, маю сина Богдана, йому 4 роки. Уже з цього віку привчаю до шахів, йому це дуже подобається.

Сеанс одночасної гри провели з нагоди Міжнародного дня інваліда, який відзначатимуть 13 грудня.

— Я хотів показати, що люди з певними вадами не такі вже й безпомічні, а в чомусь навіть кращі за здорових. У цьому, наприклад, можуть допомогти шахи. Це, мабуть, єдиний вид спорту, де зрівнюються звичайні люди з інвалідами, — говорить шахіст. — Крім того, ці майбутні студенти будуть працювати з дітьми, в яких є певні вади. Їм потрібно буде розвинути з інваліда особистість.

Зараз ви читаєте новину «Сліпий Сергій Васін одночасно обіграв у шахи дев"ять суперників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі