субота, 10 листопада 2007 07:05

Школярі 18 років навчаються на цукровому заводі

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Учні 3–Б обідають булочками і котлетами у класі на третьому поверсі адміністративного приміщення підприємства ”Райз-цукор”
Учні 3–Б обідають булочками і котлетами у класі на третьому поверсі адміністративного приміщення підприємства ”Райз-цукор”

Учні 3–Б під час перерви їдять за партами. Поряд зі шкільним приладдям у пакетах булочки й котлети. Стоячи обідає та наглядає за дітьми вчителька молодших класів Галина Христенко, 48 років. Їжу привозять у одноразових пакетах. Батьки платять 2,5 грн на день.

Діти не обідають у їдальні, бо її немає. Немає й школи. 342 учня міста Червонозаводське Лохвицького району на Полтавщині вже 18 років навчаються на третьому та четвертому поверхах місцевого підприємства "Райз-цукор". Cтаре шкільне приміщення зруйнували, а нового ще не звели. 38 першокласників здобувають знання в приміщенні дитсадка, а 85 третьокласників — у музичній школі.

— Гарячими стравами нас не забезпечують, а привозять лише сніданки, — розповідає Галина Христенко. — То рибку, то булочки. Їмо  в класі, бо ніде. Діти є діти, в них постійно зошити брудняться. Деякі охайні, а он у Миколи все в котлетах буде.

У колишніх кабінетах цукрозаводу прибрали перегородки й зробили класні кімнати.

У 3–Б урок математики веде Ольга Шиманська, 49 років. Вчителька стоїть у півметровому проході між дошкою та першою партою, звідки хлопці дивляться на неї, задерши голови.

— Коли я отут пояснюю, дітки весь час дивляться вгору, — скаржиться жінка. — Якщо дитина працює біля дошки, мені пройти не можна. Пишу тільки на половині дошки, бо першому ряду нічого не видно — відблискує. А парти по-іншому не поставиш.

У сусідньому кабінеті 27 дев"ятикласників сидять за партами, що стоять упритул одна до одної. Із вікна видно стіни заводу. Чути шум моторів. Коли в класі жарко, кватирку не відкриєш — шумить так, що не чути ні вчителя, ні дітей.

— Між партами відстань мала, але якщо ми їх розсунемо — біля дошки не пройдем, — говорить учитель хімії та біології Олена Безворітня, 42 роки.

Спортзалу та гардеробної кімнати в школі немає. На уроках фізкультури учні займаються в місцевому Будинку культури. Там переобладнали одну кімнату. Якщо тепло, ходять на міський стадіон.

У школі одна учительська. На 36 учителів 12 столів. Речі зберігати ніде, кладуть на підвіконнях і столах. Діти залишають одяг на четвертому поверсі. Його охороняють прибиральниці. Тут же в коридорі проводять лінійки.

Перший корпус для нової школи N1 у Червонозаводському будують 8 років. Директорка Наталія Дробязко, 42 роки, каже, 15 січня наступного року обіцяють здати два поверхи для учнів молодших класів. Якщо фінансування не припиниться, інші два корпуси обіцяють збудувати до 1 вересня. Але нині на їх місці лише фундамент.

Зараз ви читаєте новину «Школярі 18 років навчаються на цукровому заводі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі