середа, 10 грудня 2008 18:17

Школяр у суді вимагає відмінити тестування

  Одинадцятикласник Олег Нічка стверджує, що захищає мільйони школярів
Одинадцятикласник Олег Нічка стверджує, що захищає мільйони школярів

Учень 11-го класу одеської школи N48 Олег Нічка подав до суду одразу на два міністерства — освіти й юстиції. Вимагає відмінити зовнішнє тестування, за результатами якого випускників приймають у виші.

Олег Нічка хоче мати вибір — писати тести чи складати іспити. А ще — право обирати предмети. Він хоче стати юристом. Тому не задоволений, що із програми тестування виключили правознавство.

— Це тестування обмежує мої права, — каже Нічка. — Я можу скласти тільки певні предмети. А їх приймають не всі вузи.

Про позов школяра знають в уряді, у Секретаріаті президента та в парламенті. Заступник голови Секретаріату президента Юрій Богуцький називає це "провокацією із метою дезорганізувати фахівців центрів тестування, викладачів і учнів".

— Обурює, що ініціатори судових розглядів не гребують використовувати дітей, — каже Богуцький.

Школяр не приховує, що вступив у боротьбу не сам: йому допомогли депутати обласної ради. Вони підготували звернення до міністерства освіти, детально перераховували недоліки системи зовнішнього тестування. Але, каже Олег Нічка, за ним стоять не політики, а мільйони учнів.

Одеські однолітки вважають хлопця героєм.

— Я трохи знаю Олега, але можу сказати, що це вчинок справжнього чоловіка, — каже Марія Соляник, учениця 121-ї школи. — Ніколи б не подумала, що він, такий тихий, і затіє таку серйозну гру.

Інтереси Олега в суді представляє Ірина Залюбовська, голова постійної комісії з питань освіти в Одеській обласній раді.

— Система тестування визначає три предмети як вступні у вищі навчальні заклади. Це знищує всю систему шкільної освіти, — пояснює Залюбовська. — Ви не змусите дитину із п"ятого класу вивчати ті предмети, які вона не складатиме після школи.

Правники погодилися із позивачем. 25 листопада Одеський окружний адміністративний суд постановив припинити підготовку до зовнішнього тестування в Україні. На час, доки розглядають позов.

Директор Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти Анатолій Анісимов упевнений, що відмінити тестування не вийде:

— Основні документи готувалися з урахуванням усіх юридичних норм, — каже Анісимов. — Вони зареєстровані в Міністерстві юстиції. І я думаю, що довести зворотне адвокатам Нічки буде складно.

Зараз ви читаєте новину «Школяр у суді вимагає відмінити тестування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі