середа, 20 квітня 2011 04:45

Шкляреві вручили 250 тисяч гривень народної Шевченківської премії

16 квітня в урочищі Холодний Яр на Черкащині київському письменнику 59-річному Василеві Шкляру вручили 250 тис. грн народної Шевченківської премії. Гроші почали збирати, коли він відмовився від державної нагороди — доки Дмитро Табачник залишається міністром освіти.

У Холодному Яру збираються близько 10 тис. людей. Від центру села Мельники до хутора Кресельці рухаються сотні автівок і автобусів. У натовпі 2 км іде екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко. Помічає Василя Шкляра, кидається до нього, тисне руку.

До пам'ятного знака отаманові Василеві Чучупаці під'їжджає колишній президент Віктор Ющенко, 57 років.

— Ми повинні внести Холодний Яр, Крути, Конотоп, Шаповалівку, Соснівку, Пилявці, Виграєв, Зборів, Батіг, Гурби та інші місця нашої слави в спеціальний реєстр українських перемог над окупантами, — каже.

Виступає 5 хв. У натовпі — екс-голова Служби безпеки Валентин Наливайченко, нардепи Андрій Парубій, Лілія Григорович. Політикам бракує місця, вони стоять у кущах, за деревами.

Василь Шкляр пробирається крізь натовп. Його не помічають.

— Це ж Шкляр пішов, — вигукує жінка років 70 у вишиванці.

Його обступають, просять автографи. Він устигає підписати дві книжки.

— Підписуватися потім будете, — кричать із перших рядів. — Ідіть уперед, вам там уже гроші вручають.

Ведучий дає письменникові сертифікат. Люди скандують "Слава!".

— Холодний Яр — це вічний символ нашої боротьби за волю, — Василь Шкляр піднімає сертифікат над головою. — 1845-го Шевченко у "Холодному Яру" висловив пророцтво: "І повіє новий вогонь з Холодного Яру". Саме тут закопана Шевченкова сокира. На жаль, політики, які приїхали сьогодні, сваряться між собою. Якщо їм дати зброю, не треба й реконструкцію бою між повстанцями та більшовиками робити. Адже ми найбільше любимо перемагати самі себе.

Отримані кошти обіцяє витратити на екранізацію свого роману.

— Цих грошей вистачить лише на сценарій. Ще до вручення премії мені телефонував Віктор Андрійович. Казав, що хоче взяти активну участь у створенні фільму. Він має зв'язки з впливовими людьми не тільки в Україні, а й у Голлівуді. Думаю, знайде на стрічку велику суму.

У Креселецькому лісництві грають тулумбаси. Тут починають реконструкцію останнього бою повстанців із червоноармійцями.

Чоловіки в одязі червоноармійців "грабують" селянську хату. Порося кидають у мішок, кладуть на віз із сіном. Порося вищить, вилазить із мішка. Перестрілюються холостими патронами. Повстанці вигукують "Слава Україні!". Глядачі кричать: "Смерть москалям!".

Неподалік димить саморобна 10-кілограмова гармата. Козаки з Нікополя виготовили її із заліза.

— 70 грамів пороху й пиж із газети — от і вся наша салютовка. Дома є трохи більша, але не брали, щоб людей тут не полякать, — каже козак Олег. Прізвища не називає, аби "міліція голову не морочила".

Майже 50 тис. грн на реконструкцію виділив історичний клуб "Холодний Яр". Один постріл коштує 4,5 грн.

Зараз ви читаєте новину «Шкляреві вручили 250 тисяч гривень народної Шевченківської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі