вівторок, 19 серпня 2008 07:11

Склад із отруйними іграшками закрили у Хмельницькому

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Торгівля іграшками на Хмельницькому оптовому ринку, 16 серпня 2008 року
Торгівля іграшками на Хмельницькому оптовому ринку, 16 серпня 2008 року

Нещодавно на оптовому ринку міста Хмельницький закрили склад дитячих іграшок. Підприємець нелегально завіз їх до України з Китаю.

— Санстанція зробила аналізи і виявила, що дитячі іграшки китайського виробництва мають недопустимі домішки миш"яку, свинцю, вінілхлориду та інших хімічних речовин. Крім того, вони не відповідають жодним санітарним нормам, — розповідає начальник управління податкової міліції міста Хмельницький Віктор Чиж. — На цьому складі закуповувалися підприємці із Києва, Хмельницького, Вінниці, Полтави, Чернігова.

На товар вартістю 60 тис. грн наклали арешт. Після завершення слідства його обіцяють спалити.

— Ці іграшки небезпечні для дітей, — пояснює Чиж. — Ними можна отруїтися, вони мають різкий неприємний запах.

Нині працівники податкової міліції встановлюють осіб, які закуповували ці іграшки у Хмельницькому для реалізації в інших регіонах України. Доки триває слідство, покупців просять перевіряти у продавців сертифікат якості.

На Центральному ринку Вінниці продавці не мають сертифікатів на іграшки. Стверджують, що купували їх у Хмельницькому. Про отруйні нічого не чули.

— Я не вірю, що від іграшок можна отруїтися, — каже продавець Ірина. Прізвища не називає. — Хіба як їх у рот запихати, та нормальні батьки не дадуть дитині гризти все що попало.

Прошу показати сертифікат якості. Жінка відвертається. Відказує, щоб я йшла далі базаром шукати сертифікат.

У невеликому магазині для немовлят неподалік Центрального ринку продають іграшки з написом "Для малюків до року". Вони дорожчі за звичайні пластмасові.

— Так це ж не китайські, — каже продавщиця Альона Ткач, 25 років. — Це хороші фірмові іграшки.

Прошу показати сертифікат якості. Жінка кілька хвилин шукає в шухлядах, але сертифіката не знаходить.

— Напевно, господар забрав. Та тут же на самій іграшці написано, звідки вони. Оце, бачите, з Німеччини та — з Італії, — бере брязкальце. — Всьо хароше, всьо безпечне для дітей.

У мережі всеукраїнських дитячих магазинів показують документи на весь товар. На стіні висить сертифікат якості на пляшки, соски та іноземні іграшки.

— Їх нечасто питають, — ніяковіє продавець Ольга. — У нас є й дешеві іграшки. Де їх купують — я не знаю. Дорогі брязкальця і сертифіковані ляльки беруть рідко. Покупці часто питають сертифікат на дитяче харчування.

— На Вінниччині не зафіксували жодного складу з неякісними іграшками, — говорить начальник податкової міліції Вінницької області Василь Дремлюга. — Але перевірки тривають. Якщо треба, підключатимемо працівників санстанції. Неякісний товар вилучатимемо.

— Іграшки треба купувати як харчові продукти — на все питати сертифікат якості, — каже завідувачка відділення гігієни дітей та підлітків Хмельницької обласної санепідстанції Ірина Шевченко. — На прилавках, де продають іграшки, повинні бути або сертифікати якості, або висновок санстанції, що іграшки пройшли лабораторну перевірку і їх можна продавати.

Кожна іграшка повинна мати упаковку. Якщо є різкий запах або фарба на ній тече чи липне до рук, її купувати не слід.

— Якщо людина бачить проблему з іграшками чи дитячими речами, вона може зателефонувати до приймальні санепідемстанції, тоді наші експерти проведуть лабораторне дослідження товару, — пояснює Ірина Шевченко. — Не варто також купувати іграшки з неякісної пластмаси, вона теж буває токсичною. Краще купувати такі товари в сертифікованих дитячих магазинах. Їх перевіряють найчастіше, тому придбати неякісний товар там майже неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Склад із отруйними іграшками закрили у Хмельницькому ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі