субота, 16 лютого 2008 07:15

Сім"ї з Західної України переселяються на Донеччину

До містечка Українськ Селидовецького району, що на Донеччині, в рамках програми переселення переїхали 499 сімей. Два роки тому програму прийняли на місцевому рівні, щоб запобігти спустошенню. Ще 116 сімей стоять у черзі.

Масово виїжджати з Українська почали в 1996–1998 роках. Тоді на єдиній в місті шахті "Україна" перестали платити зарплату.

— Будинки покинуті, в квартирах ніхто не живе. Через це почала замерзати каналізація і тріскали труби, — каже Ольга Володимирівна з міськради Українська. — Закривали школи та дитячі садочки — місто порожніло на очах.

Нині до Українська щомісяця переїжджає по п"ять сімей. Найбільше з Донецької області — 201. Є переселенці з заходу та центру — по шість родин переїхало зі Львівщини та Хмельниччини.

— Ми безкоштовно надаємо їм житло. Це квартири, що потребують капітального ремонту, — веде далі Ольга Володимирівна. — Плюс у нас з"явилося багато робочих місць, бо почали відкривати цехи та заводи.

За два останні роки в Українську відкрилися дві швейні фабрики, завод із виробництва металопластикових вікон, переробки овочів, виготовленню піци. Середня зарплата в місті — 2000 грн.

Раніше в місті було чотири школи та чотири дитячі садки. Нині їх удвічі менше. Працює музична школа та Будинок культури. В Українську живе 12 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Сім"ї з Західної України переселяються на Донеччину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі