пʼятниця, 12 жовтня 2018 06:05

Сімох діячів культури хочуть позбавити звання народних і заслужених

Сімох діячів культури можуть позбавити звань народних і заслужених артистів України. Це співаки Таїсія Повалій, Ані Лорак, Світлана Лобода, Віталій Козловський. Та громадяни Росії — Філіп Кіркоров, Микола Басков, режисер Володимир Бортко. Пропозицію про персональні санкції проти них внесли на розгляд Верховної Ради.

— Артисти, які підтримують російську агресію, не мають носити цих звань, — каже один з ініціаторів постанови народний депутат 39-річний Ігор Луценко. — Це важливо, бо основна боротьба між Україною і Росією точиться за уми людей. Цей список невичерпний. Хочемо почати з осіб, чия анти­українська позиція не викликає сумнівів. Раніше такі ініціативи в парламенті проходили важко. Зараз у розпалі передвиборна кампанія. Легше переконати й колег-депутатів, і державні установи.

Досі звання народних і заслужених артистів не відбирали ні в кого. Механізм у законодавстві не прописаний. Маємо створити прецедент. Перш за все, це покаже позицію держави. Не думаю, що треба позбуватися системи державних нагород загалом. Але зараз вони знецінені.

— Статус народного чи заслуженого артиста передбачає підвищену пенсію, — говорить поет Володимир Цибулько, 54 роки. — Український народ не повинен платити людям, які працюють на окупанта. Художній керівник Луганського театру Михайло Голубович співпрацює з бойовиками, досі є народним артистом. В Україні багато нагород отримали росіяни. Це й Олександр Малінін, і покійний Йосип Кобзон.

— Треба говорити не про імена, а про інший підхід, — додає співачка Анжеліка Рудницька, 48 років. — Мені не подобається вибірковість. Якщо залишаємо систему звань, маємо чітко розуміти критерії — за що їх даємо чи знімаємо.

Є артисти, які постійно виступають перед українськими бійцями на Донбасі. Вони не просто пишуть пісні чи зустрічаються з людьми, а є посередниками між мирною і фронтовою частинами країни. Це музиканти Борис Севастьянов, Тарас Тополя, Ірина Барамба, Олександр Ярмак. А ще письменники, актори. Їздять туди не заради звань. Це їхній внесок в українську перемогу, наближення миру. Маємо відзначати артистів за внесок перед державою, а не за вислугою років на сцені.

У січні 2018-го віце-прем'єр В'яче­слав Кириленко запропонував створити реєстр аристів, які гастролюють у Росії. І зобов'язати їх сплачувати військовий збір.

Зараз ви читаєте новину «Сімох діячів культури хочуть позбавити звання народних і заслужених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі