середа, 25 серпня 2010 18:08

"Сильна Україна" розробляє реформу охорони здоров"я

Відбулося перше засідання Експертної комісії з питань охорони здоров"я партії "Сильна Україна". Голова комісії Володимир Дудка розповів про ситуацію у вітчизняній медицині і реформи, які партія має намір впровадити в цій сфері.

— Необхідно фінансувати профілактику захворювань, розвиток інституту сімейних лікарів та амбулаторне лікування, — заявив Володимир Дудка. — Тоді як сьогодні більшу частину бюджетних коштів отримують стаціонари. Попередити захворювання набагато легше, ніж потім лікувати.

Головна проблема вітчизняної охорони здоров"я полягає в неправильному підході до фінансування системи, вважає експерт:

— Бюджетні кошти витрачають неефективно, адже їх розподіл йде залежно від кількості ліжко-місць в лікарні.

Для того, щоб гроші не розтринькали, в партії пропонують виділити медичні установи в неприбуткові підприємства з укладанням контрактних відносин між ними та органами місцевого самоврядування. Це дозволить налагодити контроль рад за цільовим використанням фінансових ресурсів і спрямовувати кошти на реальні потреби громадян.

Перекіс у фінансуванні спричинив катастрофічний стан у вітчизняній системі охорони здоров"я. Про це свідчить низька тривалість життя українців і висока смертність, вважає Володимир Дудка:

— За кількістю дитячих смертей Україна перебуває на 161-му місці, за рівнем смертності в цілому — на 224-му, поступаючись таким країнам, як Зімбабве, Гвінея-Бісау, Буркіна-Фасо. В останні роки фінансування охорони здоров"я в Україні ледь перевищувало 3,5 відсотка внутрішнього валового продукту країни. Всесвітня організація здоров"я вважає такий рівень фінансового забезпечення критичним. Тоді як середньоєвропейський показник досягає 6–7 відсотків від ВВП.

Зараз ви читаєте новину «"Сильна Україна" розробляє реформу охорони здоров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі