Ексклюзиви
неділя, 18 березня 2007 18:02

Шевченкові раритети повернули в Україну

Автор: фото: PHL
  Відвідувачі розглядають рукописи поеми Тараса Шевченка ”Іван Підкова”  та ”До Основ’яненка” у Інституті літератури Національної академії наук України, що в Києві
Відвідувачі розглядають рукописи поеми Тараса Шевченка ”Іван Підкова” та ”До Основ’яненка” у Інституті літератури Національної академії наук України, що в Києві

Українська вільна академія наук, що у США, передала Шевченкові раритети Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України ще торік. Однак вперше показали їх 9 березня, у день 193-ї річниці народження Кобзаря.

— Найцінніше в цій колекції — рукопис поеми "Іван Підкова" та фрагмент "До Основ"яненка", написані рукою Кобзаря, офорт Шевченка "Приятелі" та рисунки перевезення його тіла з Петербурга до Канева, — розповідає заступник директора музею з наукової роботи Наталія Бондар, 51 рік. — Також є фотографії Тараса, його рідних і друзів.

Оригінали творів Шевченка розмістили в крайній кімнаті музею. Колекцію відкриває його портрет із гілочкою калини. Під ним напис: "До 193-річчя від дня народження Кобзаря "Шевченкові раритети".

— Калина стоїть тому, що поет не був жонатий, — пояснює працівник музею двом відвідувачкам.

Передані з Америки раритети зберігаються під склом. Зверху — лляна тканина. Працівники пояснюють: це для того, аби експонати не вигоряли на сонці. Одразу після перегляду скло накривають.

Сторінки поеми "Іван Підкова" пожовклі, чорнило подекуди розпливлося. Заголовок підкреслений. Під ним ще один — "Виправа на Цариграды", перекреслений. Розділові знаки у тексті виділені. На першій сторінці букву "и" Шевченко повиправляв на "і".

У рукописі "До Основ"яненка" виправлень ще більше. Приміром, словосполучення "добре слово" Кобзар переписав на "добрий голос".

Поряд із рукописом лежить п"ять рисунків прощання з Шевченком на цвинтарі у Петербурзі перед від"їздом в Україну. Їх малював простим олівцем Григорій Честахівський. Він же написав записку про смерть Тараса, яку теж розмістили в одному зі стелажів. У ній Честахівський просив когось прийти на похорон.

Значну колекцію Шевченкіани — мистецькі твори, рукописи, прижиттєві видання з автографами, газети, журнали, афіші — зібрав перед Другою світовою війною директор будинку-музею Тараса Шевченка в Києві Андрій Терещенко. Він зберігав усе впродовж двох перших років війни. Однак у 1943 році частину експонатів німці вивезли на захід. Їх розмістили в Познанському університеті у Польщі. Через рік вони згоріли під час бомбардування.

Невелику частину колекції Терещенко вивіз до Америки. Після його смерті її передали на тимчасове зберігання до Української вільної академії наук.

Вона повернула Шевченкові раритети в Україну. Експонати зберігаються у відділі рукописних фондів і текстології Інституту літератури імені Шевченка. Частину передали для виставки. Скільки може коштувати колекція, працівники музею не кажуть.

Оглянути експозицію охоче приходять школярі. Квитки коштують від 2 грн. У день відкриття там побував президент Віктор Ющенко.

Зараз ви читаєте новину «Шевченкові раритети повернули в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути