четвер, 15 січня 2009 16:04

Сергій Шадрін став рекордсменом з кидання ножів

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Сергій Шадрін кидає восьмий за рахунком ніж у щит, біля якого стоїть його дружина Наталя. Рекорд він установлював на арені столичного Національного цирку
Сергій Шадрін кидає восьмий за рахунком ніж у щит, біля якого стоїть його дружина Наталя. Рекорд він установлював на арені столичного Національного цирку

Артист Національного цирку України 47-річний Сергій Шадрін установив нещодавно рекорд зі швидкісного кидання ножів. 12 штук завдовжки 30–35 см і вагою по 120 г він пожбурив у дерев"яний щит за 9,147 с. Живою мішенню була його дружина Наталя. Рекорд зафіксував представник Книги рекордів України.

Однак результатом Шадрін не задоволений. Каже, на репетиціях виходило краще.

— Метав за 7,8 секунди, — сердиться Сергій. — Сьогодні зранку ми терміново записували цей номер на відео, я провів кілька репетицій. Тому руки втомилися.

Металеві ножі чоловік носить у чохлах, які кріпляться до пояса і звисають на стегна. Холоші блискучих штанів, аби не заважали, натягнуті й зачеплені резинкою за черевики. У Наталі коротка сукня і чорна перука. Свій номер із кидання ножів подружжя називає "Кармен". Гастролюють із ним Україною та Росією.

— Уся складність метання не стільки у фізиці, скільки в психології, — розповідає Сергій, перекидаючи ніж між пальцями. — Рука кидає в останню чергу, а спочатку все відбувається в мізках. Є така притча про змагання стрільців, яким треба було попасти рибі в око. Усі учасники казали, що бачать перед собою рибу, якій треба попасти в око. Лише один відповів: "А я бачу лише око". Так само і я. Коли кидаю, бачу перед собою конкретну точку.

Аби розігрітися, чоловік робить 10 репетицій. Дружина Наталя щільно притуляється спиною до щита. Вона стискає в руках мобільний телефон, яким засікає час. Чоловік кидає ножі переважно на рівні плечей дружини. Леза влучають у дошку за кілька сантиметрів від її тіла. Під час кожного кидка жінка заплющує очі.

— Перший раз боялася стати до щита, — згадує вона. — І це був найскладніший момент у нашому номері. Років зо два лише спостерігала, як чоловік кидає ножі. Сергій умовляв і умовляв. Але доки не переконалася, що ніж летить туди, куди запланував чоловік, до щита не ставала.

Журналісти запитують у Сергія, чи не влучав він ножем у дружину. Артист віджартовується.

— Розказати? Голосно хочете? Ну, в суді це потім не може розглядатися? — перепитує. — Короче, попав ножем у чоло операторові. Цілився в кореспондента, бо він ставив тупі запитання, але промахнувся. Тепер шкодую про це.

Щоб установити рекорд, Шадрін просить у 39-річного Ігоря Підчібія, представника Книги рекордів України, кілька спроб. Перший результат, 9,147 с — найкращий. Підчібій говорить, що Сергій може потрапити з цим результатом до Книги рекордів Гіннеса.

— Промоніторимо Інтернет, пресу, нашу базу. Якщо ніхто в світі не робив подібного, то відправимо заявку на Гіннеса, — вручає Ігор подружжю диплом у рамці. — Шкода, що наша Книга не дає грошових призів. Але після нагороди наші рекордсмени зазвичай стають успішнішими.

Шадрін мріє познайомитися з американцем Девідом Адамовичем. Той устромив навколо живої мішені за хвилину 72 ножі.

— Хочу вживу подивитися, як він працює, — каже Сергій. — Показав би, що я вмію.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Шадрін став рекордсменом з кидання ножів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі