вівторок, 10 квітня 2007 18:31

Сергій Корсай замість ведмедя видув восьминога

Автор: фото: Віталій Грабар
  Гутник Тарас Дзиндра видуває посудину зі скла. У понеділок десять майстрів показували свої вміння неподалік площі Ринок у Львові
Гутник Тарас Дзиндра видуває посудину зі скла. У понеділок десять майстрів показували свої вміння неподалік площі Ринок у Львові

"Колег із-за кордону спеціально не запрошували, сумнівалися, чи нам, місцевим, щось узагалі вдасться, — розповідає художник Тарас Дзиндра, 28 років. — Хвилювалися, як городяни сприймуть, але вирішили спробувати".

Тиждень до Великодня дев"ять місцевих гутників та ще один із Луцька проводили пленер "Склококо" в майстерні на околиці Львова. У понеділок свої вміння вони вирішили показати місцевим жителям.

Неподалік площі Ринок у центрі міста встановили дерев"яний поміст. Поряд із вогнетривкої цегли виклали невеличку піч.

— Із шостої години ранку почали її будувати, — розповідає Дзиндра. — Доки напалили, щоби розтопити скло, була вже одинадцята.

Митці привезли з собою кілька газових балонів, щоб вогонь у печі горів постійно.

Лучанин, 47-річний Сергій Корсай, береться видувати зі скла ведмедика. Спеціальну двометрову трубу вмочає у розтоплене скло. Поволі дме у протилежний кінець та прокручує в руках. Потім розгойдує, щоб куля набула витягнутої форми.

— Не та температура, — зітхає Сергій. Щипцями притискає виріб із різних сторін — робить лапи та вуха. Потім іще раз дме в трубу. Виходить якесь чудовисько, схоже на восьминога.

— То не ведмідь, а п"ятиногий троєрук, — жартує з натовпу львів"янин Олег Кундик.

На площі зібралося близько тридцяти осіб. Здебільшого молодь та батьки з дітьми. Останні намагаються доторкнутися до невдалих фігур. Художники просять слідкувати за малечею, мовляв, скло гаряче. Розповідають, що цей матеріал дуже непередбачуваний, часто вироби виходять не такі, як планувалося.

На вулиці склодуви працювали до четвертої години. Залишки від невдалих фігур забрали з собою. Продати нічого не вдалося.

Скляні вироби, які зробили заздалегідь на пленері, виставлять у львівській мистецькій галереї "Музей ідей". Найбільше художники видули пасхальних писанок і тарелів. Ціни на них ще не встановили.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Корсай замість ведмедя видув восьминога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі