середа, 29 грудня 2010 05:00

Серед дідів морозів найбільше слюсарів

Автор: фото: Тарас Подолян
  Чоловік у костюмі Діда Мороза та дві жінки-Снігуроньки стоять на столичному майдані Незалежності в суботу
Чоловік у костюмі Діда Мороза та дві жінки-Снігуроньки стоять на столичному майдані Незалежності в суботу

Під головною ялинкою столиці на майдані Незалежності 25 грудня тупцюють 30 чоловіків, переодягнених на дідів морозів. Ще стільки ж одягли костюми тигрів, котів та кроликів — це символи 2010-го та 2011 років.

— Цього року заробітки кращі, ніж торік, — розказує на перекурі киянин 62-річний Олексій Захаренко. — Ми тарифи знизили. Минулого року за фотографію брали по 30–40 гривень. Тепер ціни скинули до 20–25. Розумієм, що зараз криза, багатьом зарплату урізали. Як бачу, що в людини грошей багато, беру 50 гривень. Якщо бідова мамочка підходить, можу й безплатно сфотографуватися.

Олексій Леонідович працював в одному зі столичних театрів. Каже, що звільнили, коли досяг пенсійного віку.

Під ялинкою стоїть з 10.00 до 21.00. За день випиває півпляшки коньяку.

— Він для серця корисний і зігріває краще за горілку. Найприбутковіші дні 25-26 грудня, на католицьке Різдво, і з 30 грудня по 8 січня. Люди тоді стають щедрими. Не шкодують грошей.

До Олексія підходить киянка Світлана із близнюками 4-річними Інною та Ілоною.

— Чи були ви слухняні? — запитує він у дітей. — Чи їли суп і манну кашу? Чи збирали після себе іграшки?

Дівчатка на кожне запитання ствердно кивають. Дід Мороз обіймає дітей, позує. Мати соває Олексієві Леонідовичу в кишеню 20 грн.

— За день отримую 400–500 гривень. Конкуренти часто погрожують, бо я так, як вони, не торгуюся. Беру, скільки дають. Тут уся територія поділена. Під самою ялинкою стоять наймані діди морози. Їх тримає якийсь місцевий авторитет. Видав їм шуби, бороди й чоботи. Вони хазяїну щодня 2 тисячі гривень віддають. Решту між собою ділять. Молодьож звідси гонять, а мене не чіпають. Уважають, бо старший за них.

Каже, серед дідів морозів найбільше слюсарів, є кондуктори та водії тролейбусів.

У Феодосії в Криму під час святкової вистави у школі №10 помер Дід Мороз. Його грав 46-річний Євген Дубінін, актор і режисер міського театру ім. Бєлянової. 24 грудня в нього стався серцевий напад.

Вистави для учнів молодших класів тривали з ранку. Євген Дубінін був веселий та бадьорий. Близько третьої дня актор узявся за серце, сказав Снігуроньці, що йому зле, і пішов за лаштунки. До нього підбігла шкільна медсестра. Намагалася допомогти, але напад був надто сильний.

Зараз ви читаєте новину «Серед дідів морозів найбільше слюсарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі