пʼятниця, 19 травня 2017 07:40

Селяни звинувачують паперовий комбінат у забрудненні річки

Кілька десятків людей із селища Першотравенськ, села Глибочок і райцентру Баранівка на Житомирщині перекрили дорогу до сусідньої Хмельницької області. Звинувачують тамтешнє картонно-паперове підприємство у забрудненні побутовими стоками річки Хомора.

Вона тече через Хмельницьку й Житомирську області. Кілька днів тому вода стала сіро-білого кольору, тхне каналізацію. Плаває мертва риба, гинуть бобри. Жителі бояться пасти на березі худобу.

— Сморід стоїть такий, що дихати неможливо. І вся ця хімія далі потрапить спершу у Прип'ять, а потім і в Дніпро, — каже один із мітингувальників, не називається. — Проблему не можемо вирішити, бо комбінат у сусідній області. Там мали б зайнятися цим. Але нічого не роблять. Тому мітинг — це наша чи не єдина надія.

Паперовий комбінат розташований у селі Понінка Полонського району Хмельницької області. Працює з 1994 року.

— Не маємо жодного відношення до забруднення річки. Очисні споруди в нас працюють справно. Я не знаю, чому вода побіліла. Я не спеціаліст, — говорить директор підприємства Петро Сімчішин.

— Є факт — річка забруднена, — каже голова Баранівської райдержадміністрації Микола Вельчинський, 57 років. — Прокуратура має відкрити кримінальне провадження і передати справу у Хмельницьку область. Там повинні провести розслідування.

Торік у квітні в Хоморі теж змінювався колір води. Екологи брали проби. Виявили хімічні елементи, які знищують кисень. Заборонили людям купатися у водоймі. Яке підприємство скинуло відходи — не встановили.

Зараз ви читаєте новину «Селяни звинувачують паперовий комбінат у забрудненні річки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі