пʼятниця, 22 серпня 2008 07:07

Селяни сваряться через гроші

Відколи на підтоплену Західну Україну надійшли компенсації, люди по селах не перестають скандалити. До одних не зайшла комісія, яка оцінює збитки. Інші вважають, що сільська верхівка приписала собі зайве.

У селі Клубівці Тисменицького району на Івано-Франківщині немає жодної ріки. Під час повені із берегів вийшли хіба що потічки. Вода підійшла до підвалів кількох хат. Нині село отримує компенсацію майже 2 млн грн. На дорогу комісія зі встановлення збитків попросила 1,6 млн. У 12 тис. грн оцінила зруйновану кладку, якою до двору йдуть четверо осіб. 95 тис. отримали люди, в яких залило підвали.

До списків постраждалих у сільраді внесли 15 людей. Серед них місцеві депутати та бухгалтер, вона ж — голова комісії зі збитків.

— Люди кричать, що гроші взяла. Хіба я винна, що в моїй хаті була вода, а  в їхніх ні, — говорить жителька села 52-річна Михайлина Грималюк. — Мені затопило підвал на 30 сантиметрів. Комісія оцінила під третю категорію. Дали тисячу гривень, потім ще чотири.

Сусід Михайлини нарікає. У його підвалі також була вода, підтопило город. До нього комісія не приходила.

— Я не писав, що в мене в підвалі була вода. Вона зразу зійшла, шкоди ніякої, як і в сусідки. Хотів лише, аби мені за городину відшкодували, — каже Василь Бугра, 33 роки. — У сусідки брат депутат, от вона й отримала.

У сільській раді пояснюють, що чоловік пізно написав заяву, 13 серпня, тому її не могли прийняти.

— У мене зараз нові проблеми почнуться, — розповідає голова комісії зі встановлення збитків у селі Клубівці 47-річна Ірина Бурдин. — Я з тими крикливими жінками не встигла подати списки людей, в яких затопило городи. Тепер вони можуть не отримати компенсації.

Ірина в селі отримала найбільше грошей — 20 тис. грн. Жінка вписала себе до другої категорії.

— Вода була в підвалі, підлогу довелося зривати — це друга категорія. Підтопило меблі, тепер сушу на дворі, — пояснює Бурдин.

У селі вважають, що секретар сільської ради Василь Притуняка, 49 років, вчинив шляхетно. Його дружина має хату, в якій ніхто не живе. Той будинок теж підмило водою. Чоловік не писав заяви на відшкодування.

— Але він сказав про підтоплення, я дані вислала електронною поштою. Коли прийшли гроші, секретар їх не взяв, відправив назад, — запевняє Ірина.

Хотіли у Клубівцях "під шумок" взяти гроші й на нову сільську дорогу. Хоч води там не було.

— У селі є криївка, часто люди приїжджають на екскурсії, а дорога нікудишня, — каже голова сільради села Клубівці, 45-річний Валерій Панкратов, — ми хотіли як краще, для людей.

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Микола Палійчук, 37 років, зазначив, що влада подумає, як виділити гроші Клубівцям на дорогу. Але не з фінансів, виділених на повінь.

У середу уряд ухвалив рішення збільшити виплати постраждалим від повені в західних регіонах країни. Аванс за втрачене житло становитиме 100 тис. грн. На капітальний ремонт — 30 тис. грн. Ще тисячу додадуть до компенсації за втрачене майно — ці люди загалом мають отримати 6 тис. грн. Тисячу виділять постраждалим родинам на підготовку школярів.

Ямпільчанка хотіла незаконно отримати компенсацію

В Ямполі працівники міліції затримала жінку, яка незаконно отримала 2,5 тис. грн компенсації за зруйнований водою будинок. Насправді житло не постраждало.
— Усі начальники райвідділів мають перевіряти, чи законно видані компенсації, — каже міністр внутрішніх справ 43-річний Юрій Луценко у Вінниці 19 серпня. — У західних областях виявили майже десять таких випадків фальсифікації. А голова райадміністрації однієї із західних областей продав приватному підприємству кілька тонн муки з гуманітарної допомоги.

Надія ШТУПУН

Зараз ви читаєте новину «Селяни сваряться через гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі