вівторок, 23 грудня 2008 18:37

Селяни перекрили трасу Львів-Краковець

Третю добу жителі села Наконечне Друге Яворівського району Львівської області страйкують на міжнародній трасі Львів–Краковець. 21 грудня на цій дорозі автомобіль збив двох 17-річних друзів: Романа Бика і Тараса Вахулу. Тарас помер на місці аварії, Роман перебуває в реанімації. Водій утік із місця трагедії, залишив хлопців на дорозі.

У понеділок зранку півсотні селян вийшли на дорогу. На асфальт вивезли стовбури дерев, паркани, розпалили вогнища.

— Смерть хлопця — це біда не одної сім"ї, а всього села, — каже місцевий житель Михайло Кузьмінський, 60 років. — Бо трагедії на дорозі стаються постійно. Три роки тому машина збила мого сина Володимира, подивіться — 33-річний чоловік на милицях.

Володимир теж прийшов страйкувати. Сидить на зрубі посеред дороги. Михайло Кузьмінський пояснює, що селяни вже кілька років вимагають побудувати об"їзну дорогу, щоб припинити рух міжнародних транзитів через село. Написали звернення до Кабінету Міністрів.

— Ми вимагаємо, щоб до нас приїхав Луценко, Кміть, Пісний, — вигукують чоловіки із натовпу прізвища головного міліціонера країни, керівників Львівської області. — Якби на цій сільській дорозі, яку якийсь дурень зробив міжнародною трасою, не дай Боже загинув міністр або депутат, то сюди б швиденько всі поз"їздилися і робили щось. А так владі наплювати, що тут щороку гинуть люди.

На узбіччі видно плями крові. Лежить чоловіча шапка.

— Це Тарасова, — плаче бабуся загиблого Марія Козак, 68 років. — Він помер тут на руках свого тата. Його товариша, Ромчика Бика, поломаного повезли в реанімацію.

Дядько Романа Юрій Бик плачеться на обочині односельчанам.

— Мого врятували, — втирає очі чоловік. — Кажуть, буде жити. Він студент, учиться в залізничному коледжі. Круглий сирота. Має ще двох сестричок і брата. Хоч би хто поміг їм. Ромчик у львівській лікарні лежить, треба грошей на ліки.

Люди із села кажуть, що хлопці були порядні діти, розумні. Того вечора, у неділю, Роман і Тарас гостювали у свого друга-однолітка Степана.

— Хлопці побули в мене десь із годину, — розповідає Степан. Прізвища називати не хоче. — Спішили додому, бо їм треба збиратися до Львова. Я хотів їх провести, але Тарас, — плаче хлопець, — зупинив мене. Сказав, що надворі темно, машини летять, як дурні, то нехай я ліпше залишуся вдома.

Якби на цій дорозі загинув міністр, то сюди б швиденько всі поз"їздилися

Одна із доріг, якою можна об"їхати Наконечне Друге, проходить через сусіднє село Волю Любинську. Сюди місцеві теж почали стягувати зі своїх обійсть паркани і старі вози.

— Люди солідарні із наконечнівцями, — пояснює сільський голова Іван Ковалик. —  Хочемо рятувати своїх дітей від можливих аварій. Я знаю, що всі прикордонні села нашого району готові долучитися до акції непокори, щоб перекрити не тільки центральні вулиці, а й усі провулки, лісові та польові дороги, які ведуть до пункту пропуску "Краковець-Корчова". Якщо не буде куди об"їхати, то, може, хоч тоді на наші біди звернуть увагу.

Іван Ковалик каже, ділянка траси, де сталася біда, не має тротуарів. Уночі світяться лише кілька ліхтарів.

— А скільки років ми вже говорили про ті лежачі поліцейські! — махає рукою голова.

Два-три роки тому дорогу в Наконечному Другому вважали аварійно небезпечною. Цього року це єдина аварія, каже Світлана Добровольська із прес-центру ДАІ у Львівській області.

Сьогодні має відбутися позачергова сесія сільської ради. Селяни очікують, що керівники району й облавтодору домовляться про будівництво об"їзної траси або розширять дорогу і посталять турнікети. Інакше, кажуть, блокуватимуть дорогу далі.

Зараз ви читаєте новину «Селяни перекрили трасу Львів-Краковець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі