Ексклюзиви
середа, 16 березня 2011 10:17

Щасливих українців поменшало

Щасливих українців поменшало

Щасливими почуваються 63% українців. Про це свідчать опитування Київського інституту соціологічних досліджень. Торік щасливих було на 3% більше.

— Зниження незначне. Це дивує, адже за останній рік матеріальна ситуація в більшості людей погіршилася, — каже 55-річна Ірина Бекешкіна, науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи".

34% опитаних вважають себе однозначно щасливими, 29,2% — скоріше щасливими, ніж нещасними, 9% — швидше нещасними і 7,9% — нещасними. 19,9% — не змогли відповісти. Опитування проводили в 11 населених пунктах країни, у ньому взяли участь 2037 респондентів.

— Це опитування подібне на піар-акцію, — вважає столичний психолог Юрій Калашніков, 47 років. — Замовники хочуть, щоб люди почали внушати собі, що вони щасливі. Найперші складові щастя — міцне здоров'я, сімейний добробут і достаток. Зараз у країні епідемії — СНІДу, сифілісу, туберкульозу, алкоголізму й наркоманії. Тільки 11 відсотків людей можуть називатися цілком здоровими.

— Сімейне благополуччя — теж складна тема. Люди більше часу проводять на роботі, ніж удома. Тому можна говорити лише про формальну сім'ю, — додає Калашніков. — Забезпеченими почуваються 7 відсотків українців. А решта живуть, не задовольняючи своїх потреб. Припускаю, що більшість опитаних готується стати щасливими, але таким не є. Щасливими можна назвати, за моїми підрахунками, 30 відсотків жителів України. Щасливих поменшало після того, як банки почали давати кредити. Ще в радянські часи говорили — купиш машину, квартиру і станеш щасливий. Вони набрали кредитів, а тепер думають тільки про одне — де взяти грошей?

Багаті теж не почуваються щасливими, вважає психолог:

— Вони так само хворіють. Тижнями, а то й місяцями, не бачать сімей. Хіба це щастя — ходити в прокуратуру й боятися, що весь бізнес зажмуть. Щасливим може бути лише той, хто зараз постує і вірить у Бога.

Психолог називає щасливими екс-президентів Леоніда Кучму та Віктора Ющенка.

— Вони самореалізувалися, мають гарні родини, живуть спокійним життям. Уміли відділяти роботу від особистого. Завжди приділяли багато уваги родині. На даному етапі щасливий і президент Віктор Янукович. Він досягає поставлених цілей. Серед зірок шоу-бізнесу щасливих не бачив. Вони не можуть бути собою, бо живуть у створеному образі.

Київські видавці 43-річні брати Капранови вважають себе щасливими.

— Це відчуття псує лише обстановка у країні — відсутність перспектив, нормальної держави й уряду, — каже Дмитро Капранов. — Підрахували, що за останній рік наша щасливість упала на 14 відсотків. Сильно зіпсували щастя вибори президента, призначення уряду, новий Податковий кодекс та адміністративно-конституційна реформа. Персональне щастя — це гармонія в душі і стосунках. Також впливає творчість. Пік задоволення — коли написав щось хороше. Гроші для нас ніколи не були запорукою щастя. Раніше мали менше грошей, а відчуття щастя було більшим.

Дослідницький інститут "Галап" називає найщасливішими жителів Данії, Фінляндії та Норвегії.

— Ці країни мають високий рівень добробуту, — каже Калашніков. — Однак жителі Індії теж вважають себе щасливими, хоч і живуть бідно. Вони не зациклюються на матеріальному. Живуть сьогоднішнім днем, радіють, що прокинулися і можуть прожити ще один день.

Зараз ви читаєте новину «Щасливих українців поменшало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути