середа, 27 квітня 2011 05:30

Сантехніків перевіряють на алкоголь

У комунальному підприємстві "Тернопільводоканал" діє "сухий закон". Працівника, якого зловлять п'яним на роботі, звільняють.

Щотижня на один з об'єктів водоканалу виїжджає комісія. Куди їхатимуть, дізнаються в останню хвилину. Ділянку для перевірки вибирає директор Володимир Кузьма, 34 роки:

— У нас на підприємстві довго була проблема з алкоголем. Зарплати порівняно низькі, спеціалістів не підбереш. Треба було миритися з їхніми недоліками. До нас із лекцією про алкоголізм звернулися священики Української греко-католицької церкви. Провели ще одну — із психологами та людьми, які побороли цю хворобу. І запровадили "сухий закон".

На підприємстві скасували святкування днів народження.

Із "протиалкогольною" бригадою їдемо в рейд на очисні споруди на вул. Степана Будного, 4.

— Якщо людей попереджати, то який смисл їхати? Приїжджаємо несподівано. Три-чотири рази на місяць. І о 17.00 буваємо, і о 19.20, за кілька хвилин до закінчення зміни. Люди бояться втратити роботу, тому не п'ють, — розповідає дорогою 57-річний Михайло Завадський, інженер з охорони праці.

До слюсарів потрапляємо в обід. Чоловіки розклали на столах канапки і печиво, п'ють чай. Побачивши комісію, швидко все прибирають.

Фельдшер водоканалу Ольга Мацієвська, 44 роки, вмикає у розетку білоруський тест "Алконт". По черзі дає працівникам трубку, в яку треба дихнути. Щоразу міняє насадку. Має бути стерильність.

У першого слюсаря апарат не виявляє алкоголю. У другого, Юрія Подоляка, фіксує 0,2 проміле.

— Це допустима норма. Можете іти, — каже Ольга Михайлівна. — До 0,3 проміле алкоголь в організмі відсутній. Відхилення бувають, коли зранку з'їли часнику чи цибулі.

Із вісьмох слюсарів жодного п'яного. Тест припиняють, бо стерильні насадки закінчилися.

На підприємстві працюють 540 людей. За два роки через пиятику звільнили сімох.

— Раніше, бувало, випивав. Дощ чи сніг, а як трубу прорвало, то треба лагодити. Намерзнешся за день. Треба і зігрітися, і стрес зняти, — розповідає 50-річний Іван. — Але як "сухий закон" тут ввели, мусив зав'язати. Роботу втратити, то не шутки. В середньому маю десь 1,5 тисячі. Плюс премія наприкінці місяця. Як добре попрацюєш — 10 відсотків. За нічні, святкові зміни — доплата. І зарплату платять вчасно.

Зараз ви читаєте новину «Сантехніків перевіряють на алкоголь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі