середа, 12 вересня 2007 07:03

Шахтарі розбили табір під Кабінетом Міністрів

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНАЯ
  Міністр юстиції Олександр Лавринович пройшов повз шахтарів, які протестують біля Кабміну, і не зупинився
Міністр юстиції Олександр Лавринович пройшов повз шахтарів, які протестують біля Кабміну, і не зупинився

"Я двічі помирав на робочому місці, — розповідає 61-річний шахтар Валентин Давидов із міста Єнакієвого Донецької області. — Перший раз ліз уверх по гізенці (виробка-тунель для спуску матеріалів і грузів у шахті. — "ГПУ"), і кріплення впало мені на голову. 78 метрів пролетів униз. А 1995-го машиністка на роботі заснула і занурила кліть із людьми, де і я був, на 4 метри під воду".

Валентин Давидов у вівторок приїхав до Києва разом із 24 іншими шахтарями з підприємств "Шахта "Радянська", "Шахта ім. К.І. Поченкова", ДХК "Макіїввугілля". Усі ці люди стали інвалідами на роботі. "Верните регресснику здровье, мы не будем искать регресс" — під такими транспарантами розбили табір під Кабінетом Міністрів. "Регресом" вони називають щомісячну виплату, яку, за законом, мають одержувати покалічені на виробництві люди.

Інваліди з міст Дзержинська і Єнакієвого почали похід на Київ 31 серпня. Пішки йшли через Горлівку, Єнакієве, Шахтарське, Торез, Макіївку. 6 вересня мітингували біля облдержадміністрації в Донецьку.

— Син у Москві у мене похований, — скаржиться Дем"ян Голуб із Єнакієвого, інвалід ІІІ групи . — Жінка все просить поїхати прибрати могилу. А в мене немає за що. Усе йде на ліки та плату за комунальні послуги.

Дем"ян Голуб отримує 1400 грн пенсії. Ще мали б платити 800 грн з догляду за здоров"ям, однак не платять. Схожа ситуація у більшості шахтарів.

Шахтарі скаржаться, що їм неправильно нараховують "регрес". Закон України "Про загальнообов"язкове державне соціальне страхування", мовляв, пропонує відштовхуватися від поняття середньої заробітної плати. Але правління Фонду соціального страхування випустило циркуляр, яким замінило цей термін на "реальну середню заробітну плату", що призвело до заниження розрахункових сум.

— Я порахував, що в мене вкрали 20 тисяч гривень на неправильному розрахунку "регресу", — говорить 50-річний Олег Василенко, інвалід ІІІ групи.

Будемо тут стояти, поки не вирішиться наша проблема, — каже Євген Чеботарьов, 50 років, який керує шахтарями. Он хлопці із Первомайська (Луганської області. — "ГПУ") дійшли до Києва, і тепер усі шахтарські позови до відділень Фонду виграють. Говорять, уже в Україні більше 4 тисяч позовів виграно. Але немає цього в Донбасі!

Інваліди вимагають повернути їм заборговані гроші. Також притягнути до кримінальної відповідальності начальника юридичного відділу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України в м. Дзержинську Сергія Куроченка — за здирництво.

Пообіді до шахтарів вийшов міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб. Євген Чеботарьов поїхав із ним до Міністерства промисловості.

Зараз ви читаєте новину «Шахтарі розбили табір під Кабінетом Міністрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі