середа, 24 жовтня 2007 07:03

Руслана не хотіла фотографуватися у "Криївці"

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  У ресторан у стилі криївки воїнів УПА пускають і росіян. Але на вході дають випити для сміливості
У ресторан у стилі криївки воїнів УПА пускають і росіян. Але на вході дають випити для сміливості

Минулого тижня 23-річна львів"янка Христина Дрогомирецька ходила з подругою до нового ресторану "Криївка", що в центрі Львова на пл. Ринок.

— Вам куди? — запитує через віконце в масивних дубових дверях чоловік.

— Ми чули, десь тут відкрився новий шинок.

— Нічого не знаю, — байдуже відповідає той.

— Казали, що саме тут.

— Неправда, — знову заперечує він. Та за хвильку відчиняються двері. На порозі з"являється кремезний дядько в одязі солдата Української повстанської армії з автоматом на плечі.

— Москалі серед вас є?

— Немає.

— Точно? — перепитує вояк і наливає з фляжки в невеликі металеві келишки. — Ну тоді тримайте. Слава Україні!

— Героям слава! — відповідають дівчата, випивають і спускаються дерев"яними східцями до підвалу.

Оформлений ресторан як повстанська криївка. У приміщенні гамірно. На стінах репродукції фотографій повстанців. На полицях  пістолети часів Другої світової війни. Лунає українська музика.

Попри те, що заклад не рекламується, дівчата заледве знайшли вільний столик. Офіціант у чорній футболці з емблемою дивізії "Галичина" приніс меню. Страви мають оригінальні назви: "Усміх Нахтігалю", "Змарніла втіха партизанки", "Пальот Туполєва". За 10 грн можна з"їсти куліш, вареники чи оселедець. За два бокали пива дівчата заплатили 12 грн.

— Усім офіціантам ми прочитали короткий курс історії УПА — щоб могли впевнено відповідати на провокаційні запитання відвідувачів, — розповідає директор "Криївки" Юрко Назарук, 26 років. — Незабаром облаштуємо ще одне приміщення на другому поверсі — "явочну" квартиру. Її хочемо оформити фотографіями Степана Бандери. Та не офіціозними, до яких усі звикли. Маємо, наприклад, знімки, де Бандера відпочиває з родиною у Монте-Карло.

Замість карток постійних клієнтів відвідувачам "Криївки" вручатимуть ключі від вхідних дверей. Першого вже отримав міський голова Львова Андрій Садовий.

Росіян до ресторану теж пускають. Пропонують випити для сміливості.

Минулого тижня у "Криївці" побувала співачка Руслана Лижичко. Фотографуватися з відвідувачами відмовлялася.

— Я сьогодні без макіяжу, — виправдовувалася вона. — Наступного разу прийду намальована, фотографуватимуся з усіма.

Голова Львівського крайового братства вояків ОУН-УПА 82-річний Олесь Гуменюк після відвідин "Криївки" написав листа-скаргу до мера Львова.

— Не можна робити бізнес на людській крові, — вважає чоловік. — Це святотатство щодо хлопців, які гинули у криївках. Принаймні назву потрібно змінити. А на зароблені тут гроші видати книжку про УПА.

Зараз ви читаєте новину «Руслана не хотіла фотографуватися у "Криївці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі