вівторок, 13 березня 2018 07:55

Рубана звинуватили в підготовці терактів
2

Керівника центру звільнення полонених ”Офіцерський корпус” Володимира Рубана затримали, коли він повертався з окупованої Горлівки на Донеччині. Заарештували на два місяці
Фото: УНІАН
У мікроавтобусі, яким кермував керівник центру звільнення полонених ”Офіцерський корпус” Володимир Рубан, знайшли гранати, автомати, кулемети, заряди для протитанкових гранатометів, міномет. Зброю мали використати для терактів у Києві, кажуть у Службі безпеки України

8 березня на українському блокпосту "Майорськ" у Донець­кій області працівники Служби безпеки затримали керівника центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана, 50 років. Їхав з окупованого міста Горлівка ­мікроавтобусом "Мерседес Спринтер". Той був забитий схованою в офісних меблях зброєю.

Серед знайденого — міни, заряди для протитанкових гранатометів, автомати, кулемети, пістолети, гранати, міномет. Зброю мали використати для терактів у Києві, заявили в СБУ. Нібито затриманий планував здійснити їх за домов­леністю з ватажком терористичної ДНР Олександром Захарченком.

Наступного дня Шевченківський райсуд Києва постановив заарештувати Володимира Рубана на два місяці без права внесення застави.

— Він планував підірвати будівлі Верховної Ради, Адміністрації президента і житлові будинки в урядовому кварталі. Мали бути тисячі жертв, побільше крові, — говорить голова СБУ Василь Грицак, 51 рік. — У планах було вбити Петра Порошенка, працівників силових структур, народних депутатів. Окремо готувалися напади на помешкання Арсенія Яценюка, Арсена Авакова та Олександра Турчинова.

СБУ виклало відео, на якому видно, як невідомі люди завантажують мікроавтобус зброєю. Аудіозаписів, що підтверджували б підготовку терактів, не поширили.

Співучасниками Рубана військова прокуратура вважає п'ятьох осіб. Серед них Олександр Захарченко, Олег Мезенцев (помічник нардепа Надії Савченко. — ГПУ), Валерій Шашкін з організації "Батальйонне братство". Ще двоє невідомих із прізвищами Березень і Лящ.

— Мав перевозити меблі. Про зброю нічого не знав, — каже Володимир Рубан. — Мене взяли 8 березня, хоча група для мого затримання прибула ще 5-го числа. Це організована операція. Її спланував офіцер на позивний "Кедр". Йому і належить мікроавтобус. Я в ньому був лише як водій. Мав завезти на непідконтрольну територію один товар, а забрати звідти меблі.

Володимир Рубан закінчив Чернігівське вище військове авіаційне училище за спеціальністю "пілот-інженер". Дослужився до старшого лейтенанта і звільнився у запас 1991 року. У 2014–2015-х займався обміном полонених. Із бойовиками терористичних республік домовлявся самостійно.

— Це — інсценування від початку до кінця, — вважає військовий експерт 52-річний Олег Жданов. — Якщо соціологія показує, що керівництво держави програє вибори, то воно піде на російський сценарій. Це коли в РФ підривали будинки, аби склалася суспільна думка, що потрібна війна в Чечні. Другий варіант — скасування виборів і запровадження надзвичайного чи воєнного стану.

Рубан чудово знав, на що йшов. Імовірно, він — на гачку і йому нема куди дітися.

Арсенал, який він привіз, не можна застосувати: заряди для гранатомета є, а самих гранатометів немає. Міномет є, але міни не відповідають калібру. Якщо це багаторазове завезення ним зброї — тоді чому затримали одного Рубана? Де супровід, "кришуючі"?

На руках у населення — до шести мільйонів одиниць стрілецької зброї. Її можна купити на чорному ринку. Якщо людина при здоровому глузді, то не буде ризикувати і везти озброєння через чотири кордони блокпостів.

Версія про підготовку замаху на перших осіб держави — це підстава, яка потрібна для введення надзвичайного чи воєнного стану.

— Коли матеріали слідства винесуть на судовий розгляд, можна буде робити висновок. Зараз — багато запитань, — каже політолог Володимир Фесенко, 59 років. — Є традиційна для України проблема довіри.

Рубан — людина специфічна, з політичними амбіціями, схильна до авантюр. Далі — версії. Не виключаю, що він загрався і брав участь у постачанні зброї з фронту в тил. Можлива і організація заворушень у Києві. Бо в Україні є багато людей, які хочуть скинути владу з використанням зброї. Вони могли робити замовлення Рубану.

Розмови про закупівлю озброєння на чорному ринку — перебільшені. Там можна знайти гранати, патрони. Але не міномети.

Зараз ви читаєте новину «Рубана звинуватили в підготовці терактів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі