вівторок, 13 серпня 2019 07:10

Розкопали масове поховання жертв комуністичних репресій

У селищі Більшівці Галицького району Івано-­Франківської області науковці комунального підприємства "Пам'ять" знайшли масове поховання жертв сталінських репресій. Про можливе захоронення місцеві старожили повідомили священику, а він розповів пошуківцям.

— Це восьмі розкопки в цьому селі, — каже директор "Пам'яті" 37-річний Василь Тимків. — Тут у 1940-х була в'язниця НКВС, куди звозили тіла упівців, аби їх впізнали родичі. У підвалах тримали одночасно десятки, навіть сотні людей. Серед них — учасники націоналістичного підпілля, члени їхніх родин та всі, кого підо­зрювали в нелояльності до радянської влади. Цікаво, що всі вони були з навколишніх сіл.

НКВС розташовувався в теперішній музичній школі села.

— За 150 метрів від приміщення в'язниці покосили траву й почали копати в кількох місцях. Відкопали череп. Поки що невідомо, чий він — жінки чи чоловіка, визначимо на експертизі. Знайшли скелети дорослих і дітей віком 5–6 років або менших. Під останками дітей — кістки дорослих. Могли бути репресовані цілі сім'ї. Кістки розташовані хаотично, тобто без порядку захоронення, недбало. Ділянка цього поховання може бути набагато більшою.

Працівники "Пам'яті" кажуть, що їм пощастило натрапити на таку знахідку.

— Знайти місце такого масового поховання насправді дуже складно. Після того, як розкопають усі людські рештки, їх повезуть в Івано-Франківськ на експертизу. А потім поховають, як належить, у Більшівцях, — говорить Василь Тимків.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали масове поховання жертв комуністичних репресій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі