вівторок, 16 липня 2019 07:51

Росію не покарали за збиття боїнга

Автор: REUTERS
  На борту Боїнга-777 перебувало 298 людей, серед них 80 дітей. 17 липня 2014 року летіли із столиці Нідерландів до малайзійського міста Куала-Лумпур. Повітряний коридор пролягав над Україною, зокрема над окупованим Донбасом. Терористи розстрілювали з російських протиповітряних комплексів усі судна, що пролітали над захопленими територіями
На борту Боїнга-777 перебувало 298 людей, серед них 80 дітей. 17 липня 2014 року летіли із столиці Нідерландів до малайзійського міста Куала-Лумпур. Повітряний коридор пролягав над Україною, зокрема над окупованим Донбасом. Терористи розстрілювали з російських протиповітряних комплексів усі судна, що пролітали над захопленими територіями

— Того жаху досі не можу забути. З неба на місто й околиці падають тіла дітей, речі. Усі місцеві бігають, шукають, — каже 33-річна Оксана Денисенко з міста Чистякове Донецької області, до 2016‑го — Торез. Згадує, як 17 липня 2014 року за містом упав боїнг.

Пасажирський літак належав компанії Малайзія Ейрлайнс. Вилетів зі столиці Нідерландів Амстердама до малайзійського міста Куала-Лумпур. На борту мав 298 людей. Повітряний коридор пролягав над Україною, зокрема над окупованим Донбасом.

О 16:00 над містом Торез літак збили російські бойовики. Влучили ракетою зенітно-ракетного комплексу протиповітряної оборони "Бук". Боїнг розірвало. Його уламки, тіла пасажирів, їхні речі засипали місто Торез і сусідні села.

— Я по хаті поралась, як дзвонить подруга. Каже, що з неба трупи падають, — продовжує Оксана Денисенко. — Сусідам на кришу один упав. Ми не знали, що робити, збиралися навколо тіл. Раптом в усіх зник мобільний зв'язок.

Пропагандистські російські телеканали повідомили, що бойовики збили український військовий транспортний літак Ан‑26. Коли усвідомили, що впав пасажирський літак, усі відеоматеріали видалили.

— Бойовики зібрали місцевих там, де впав літак, — говорить Оксана. — Хоча там і так півсела було. Наказали дзвонити одне одному і розказувати, що упав український військовий літак. Казали, що всіх нас прослуховуватимуть. Самі панікували, наказали нам збирати рештки тіл по всьому місту. Деякі наші ще й раді тому були. Збирали речі, хвалилися, що мають брендовий одяг і косметику з Європи. Я після цього з подругою майже не спілкуюся.

Виїзди з міста закрили. Бойовики замінували поля, щоб місцеві не втекли з доказами.

— До нас приїхало їхнє керівництво і якісь журналісти. Ходили, питали. Це було страшно, я навіть дітей на вулицю не пускала. Після цього ми одне з одним майже не спілкуємося, бо не знаємо, хто поруч живе.

Падіння боїнга розслідувала спільна слідча комісія. До неї увійшли спеціалісти з України, Австралії, Бельгії, Малайзії та Нідерландів. Встановили, що літак збили з установки 53-ї зенітно-ракетної бригади Росії, що базується в Курську. 19 червня 2019 року прокуратора Нідерландів назвала чотирьох ­підозрюваних у збитті.

Росія відмовилася від участі в розслідуванні. Продовжує стверджувати, що немає жодного стосунку до збиття літака.

— Щоб притягнути Росію до відповідальності, треба закінчити розслідування, — каже 64-річний Сергій Толстов, експерт із зовнішньої політики. — Поки є висновки комісії, але немає вироку й доповіді нідерландського слідства. Подальша перспектива справи невідома. Усе залежить від того, як уряди інших держав діятимуть щодо Росії і яку політичну вагу нададуть цьому рішенню.

Члени п'ятисторонньої групи вимагають від Росії визнати провину і виплатити компенсації всім постраждалим. Була ініціатива створення трибуналу, який би міг ухвалити політичне рішення про результати слідства. На сьогоднішній день рішення не прийнято.

Зараз ви читаєте новину «Росію не покарали за збиття боїнга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі