субота, 15 вересня 2007 07:01

Роман Бончук намалював історію України

Автор: фото: Олександра ЛІСКОНОГ
  Івано-франківський художник Роман Бончук поруч із фрагментом картини ”Хроніка України”. Розміри полотна — 30х5 метрів
Івано-франківський художник Роман Бончук поруч із фрагментом картини ”Хроніка України”. Розміри полотна — 30х5 метрів

27-річний івано-франківський художник Роман Бончук майже за рік завершив роботу над картиною "Хроніка України". Полото 30х5 м містить історію країни у 21 сюжеті— від часів скіфських племен і язичницьких обрядів до сцен із сучасної історії.

Випускник Івано-Франківського інституту культури Роман Бончук відомий у місті як автор картин "Голодомор 33-го" та "Вручення Нобелівської премії Вікторові Ющенку" (3,8х3,6 м). Він живе сам у найманій квартирі. Безкоштовно розмальовує церкви. Заробляє картинами на замовлення, дизайном приміщень.

Над "Хронікою України" доводилося працювати в цехах заводів. Спочатку на закинутому підприємстві у Богородчанах, за 9 км від Івано-Франківська. Згодом у токарному цеху заводу "Автоливмаш". Художник орендував там приміщення за символічну ціну.

— Умови — гірших не побажаєш і ворогові. Ні світла, ні води, ні туалету немає, — розповідає Роман. — Брав із дому термос із кавою, кілька канапок і, поки видно на вулиці, малював.

На останньому тижні роботи Роман Бончук прописував обличчя сучасних політиків. Таких, як вони були на Майдані.

— Юлька, обов"язково поряд із президентом. А ще Шуфрич, Азаров, Тарас Чорновіл. Кінах тоді ще стояв біля Ющенка, — ділиться художник. — До речі, не планував, але дописав у картині фрагмент українських євреїв та українську еміграцію.

Зізнається, що до нього зверталися бізнесмени. Пропонували за кілька тисяч доларів помістити своє обличчя на полотні. Бончук не погоджувався. Скільки людей на картині, він і не рахував. Каже, більше тисячі. Зібрати персонажів, документи, події та архітектуру для сюжету було неважко. Важче об"єднати все на полотні в єдине ціле.

Картину Роман оцінювати не хоче. Каже, що роботи над нею не варті жодні гроші. Коли б працював за гонорар, то малював би щось "приземленіше" й "не таке емоційне". Каже, що крім незліченних літрів випитої кави на роботу пішло понад 325 л фарби й 45 пензлів.

Сьогодні Роман Бончук планував презентувати картину в центрі Львова просто неба. Згодом вирішив, що на відкритому повітрі полотно може зіпсуватися. Тому зараз шукає приміщення. Показати свою роботу планує до кінця місяця. Львівські історики допомагають розробити буклети, які пояснять глядачам можливі незрозумілі моменти на картині.

Художник уже має пропозиції виставити свою роботу на аукціон. Дарувати її нікому не збирається. Зізнається, що мріяв би, щоб "Хроніка України" потрапила до арт-центру Віктора Пінчука.

Виснажений роботою Роман Бончук каже, що малювати в Україні більше не буде. Аж поки не матиме для творчості нормальних побутових умов.

Зараз ви читаєте новину «Роман Бончук намалював історію України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі