четвер, 19 листопада 2020 06:26

Режисери відмовилися від державних нагород

Режисери 49-річний Валентин Васянович та Ірина Цілик, 38 років, відмовилися від державних нагород з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, який був 9 листопада.

Указ про відзначення кінематографістів підписав президент Володимир Зеленський. Васяновичу мали вручити орден "За заслуги" 3-го ступеня за фільм "Атлантида" — про майбутнє України після перемоги над Росією. Стрічка — лауреат Венеційського кінофестивалю.

Ірині Цілик планували дати звання заслуженої діячки мистецтв України за документальну стрічку "Земля блакитна, ніби апельсин". У фільмі, що переміг на американському кінофестивалі "Санденс", ідеться про життя сім'ї на Донбасі.

— Це не політичне рішення, а цехова солідарність та етика, — каже Васянович. — Влада однією рукою нагороджує, а другою відкриває кримінальні провадження проти кіновиробників (у вересні проти 10 кінокомпаній, що отримували бюджетне фінансування, відкрили справи. Підозрюють у розтратах. — ГПУ).

Обоє режисерів не знали, що їх хочуть нагородити. Довідалися з інтернету.

— Гідний вчинок. Заяви виглядають актом громадянської непокори щодо дій влади, спрямованих на демонтаж системи державної підтримки кінематографії, — говорить гендиректор Довженко-Центру Іван Козленко, 39 років.

Інформацію про відзнаки Васяновича і Цілик прибрали з офіційного сайту президента.

Зараз ви читаєте новину «Режисери відмовилися від державних нагород». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі