пʼятниця, 07 грудня 2018 07:55

Ракети "Нептун" здатні переламати ситуацію в Азовському морі

Автор: REUTERS
  Малі артилерійські броньовані катери ”Кременчуг” і ”Лубни” та корабель управління ”Донбас” стоять у Маріупольському морському порту, 2 грудня. Нині це основна ударна сила на воді Азовської військово-морської бази
Малі артилерійські броньовані катери ”Кременчуг” і ”Лубни” та корабель управління ”Донбас” стоять у Маріупольському морському порту, 2 грудня. Нині це основна ударна сила на воді Азовської військово-морської бази

Ввести кораблі НАТО в Азовське море запропонував президент Петро Порошенко 5 грудня. Військові сили країн Альянсу можуть патрулювати акваторію спільно з українськими.

25 листопада російські військові в нейтральних водах Керченської протоки таранили, обстріляли й захопили українські бронекатери "Бердянськ", "Нікополь" і рейдовий буксир "Яни Капу". Прямували з Одеси до Маріуполя. На підступах до протоки їх атакували російські прикордонні кораблі. Відкрили вогонь із гармат і ракет. Наші судна взяли на абордаж.

Команду захопили та перевезли до окупованого Криму. Катери перегнали до Керчі. 28 листопада підконтрольні Кремлю суди заарештували 24 полонених моряків на два місяці. Відправили їх до московського СІЗО "Лефортово".

— Очікувати введення кораблів НАТО не варто. Мова про символічний крок. Бо прихід кораблів Північноатлантичного альянсу означатиме ескалацію конфлікту, — говорить політолог 24-річний Олег Саакян. — Такою заявою президент спонукає країни-члени НАТО до активніших дій і деякою мірою розв'язує їм руки. Показує, що можуть діяти жорсткіше, захищаючи інтереси України.

Це перехід у фазу гострішого протистояння між Росією і НАТО в точці кипіння, якою є Азовське море. Захід намагається не йти на загострення, але реагує на протиправні дії росіян. Військові кораблі США провели біля російських територіальних вод операцію "Вільне судноплавство".

Перспективи протистояння в Азовському морі складні. Росія в кілька разів переважає Україну у військовому потенціалі. Однак ми недавно завершили випробування протикорабельних ракет "Нептун" (їх випробували 5 грудня в Херсонській області. — ГПУ). Вони можуть переламати ситуацію на користь України. Але високий ризик, що Москва розв'яже повномасштабну війну в українському Причорномор'ї.

Маємо шукати нестандартні підходи для ведення господарської діяльності в Азовському морі. Використовувати захоплення наших моряків як аргумент для міжнародного тиску на Росію.

Зараз ви читаєте новину «Ракети "Нептун" здатні переламати ситуацію в Азовському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі