четвер, 24 січня 2008 07:11

Радіоактивний фон визначатимуть на колесах

Одеське міське управління екологічної безпеки придбало першу в Україні пересувну муніципальну екологічну лабораторію. У мікроавтобусі встановлені прилади екологічного моніторингу атмосфери, води та ґрунту.

— Одеса — це потужне промислове місто, — розповідає керівник міського управління екологічної безпеки Ігор Дербоглав. — Тут є порт, багато хімічних підприємств. А ми нічого не знаємо про те, як зараз ці підприємства впливають на довкілля. Бо, чесно кажучи, постійного екологічного контролю в Одесі немає. Нині можливо буде виправити цю ситуацію.

У лабораторії працюють дві людини — водій та еколог. Тут є метеостанція, апаратура для вимірювання радіоактивного фону й інші вимірювальні системи. Станція коштує 2,5 млн грн. Виробник машини — спільне українсько-російське підприємство "Експертцентр".

— Серед наших замовників — МНС, Міністерство екологічної безпеки, екологічні структури. Але Одеський міськвиконком — перший муніципальний замовник, — говорить керівник "Експертцентру" Валентина Філіпакі. — Ми активно співпрацюємо з екологічними структурами в Україні та країнах Східної Європи.

На "екологічній машині", як називають лабораторію в міськвиконкомі, працюватимуть спеціалісти з міського управління екологічної безпеки. Два тижні вони проходитимуть спецпідготовку. За півтора місяця на основі досліджень підготовлять доповідь про екологічний стан міста та порушення екологічної безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Радіоактивний фон визначатимуть на колесах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі