середа, 23 вересня 2009 18:52

П"ята нога у бичка росте із шиї

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  П’ятиноге теля народилося на початку квітня цього року. Зайва кінцівка росте, але рухати нею бичок не може
П’ятиноге теля народилося на початку квітня цього року. Зайва кінцівка росте, але рухати нею бичок не може

Бичок із ногою, що росте із шиї, живе в селі Копиткове Здолбунівського району Рівненщини. Його вирощують у фермерському господарстві ім. Шевченка. Тварині півроку, важить 140 кг.

— Нормальний бичок, якби не зайва нога, — сміється завідувачка ферми Алла Ковальчук, 42 роки. — Вона собі теліпається на шиї, але жити не заважає. Кінцівка має копито, росте. Рухати п"ятою ногою теля не може.

Бичок абердино-ангуської породи з"явився на світ на початку квітня цього року. Фермери здивувалися, коли помітили в нього аномалію.

— Я сама очам не вірила, — говорить Алла Миколаївна. — Теля народилося на світанку. Ми одразу подзвонили директору Віктору Атаманюку. Він прибіг дивитися.

— Скільки працюю — ще такого не бачив. Спершу хотіли оперувати, але не наважилися, — розповідає головний зоотехнік Юрій Матковський. — Тепер про це геть забули, бо бичок виявився цілком здоровим.

Що стало причиною мутації — фермери не знають.

Алла Ковальчук показує в загоні чорного бичка, що ссе молоко. На шиї висить невелика нога з копитцем. Теля не зважає на неї.

— Імені в нього немає. Народила його корова з номером 1686, — додає завідувачка. — У кожної корови є бирка з номером. А на мутанта ми бирки пожаліли, бо не знали, чи виживе.

Бичок дуже жвавий, багато рухається і їсть. У стаді його сприймають як звичайне теля.

Коли унікальна тварина підросте — піде на м"ясо. Теличок господарство залишає, а відгодованих бичків здає на м"ясокомбінат.

Телята із зайвими кінцівками або головами народжуються раз на 500 пологів

— Абердино-ангуси — селекційна м"ясна порода. Її вивели у Шотландії, — розказує Ковальчук. — Ці тварини легко переносять будь-який клімат — і спеку, і холод. Узимку вони живуть просто неба, на соломі. Маємо і звичайних рябих корів. Загалом у господарстві понад 1700 голів великої рогатої худоби.

В обласному управлінні ветеринарної медицини кажуть, телята із зайвими кінцівками або головами народжуються раз на 500 пологів.

— Однією з причин мутації може бути споріднене парування — тобто як інцест у людей, — пояснює головний спеціаліст управління Микола Мельник. — Наприклад, спарували корову-матір із бичком-сином або доньку з батьком. Буває, що в череві зростаються телята-близнюки — звідси й зайві кінцівки, органи.

У березні цього року в селі Ужинець Млинівського району Рівненщини корова привела теля, що мало дві голови, чотири ока та три язики. Померло через п"ять діб.

Зараз ви читаєте новину «П"ята нога у бичка росте із шиї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі