пʼятниця, 03 вересня 2010 06:47

Пташині пісні виходять із моди

Одну і ту ж мелодію пернаті співають не довше року. Такого висновку дійшли американські вчені. Вони 19 років спостерігали за жовтошапочними лісовими співунами у лісах Північної Америки.

 Фахівці помітили, що пташині пісні, як і людські, виходять із моди. Незмінними залишаються лише трелі — мелодії, якими самці приваблюють самиць.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, 40 років, каже, що старі птахи співають більше пісень, ніж молоді. Приміром, у горобця дві мелодії, у синиці — чотири.

— 8-річний соловей знає приблизно 10 різновидів співочих мотивів. Тоді як 2-річний співає лише три-чотири пісні. Деякі птахи запозичують мелодії у сусідів. Шпаки, наприклад, люблять передражнювати вивільгу. Це те саме, коли Басков співає пісню Кіркорова або навпаки. Тепер пташина мелодія відрізняється від тої, що лунала століття тому. Птахи перейняли звуки поїздів і машин, навчилися відтворювати шум.

Зараз ви читаєте новину «Пташині пісні виходять із моди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі