пʼятниця, 29 квітня 2011 05:45

Протитанкову ракету націлюють лазером

Конструктори київського бюро "Луч" розробили новий протитанковий ракетний комплекс "Стугна-П". Міністр оборони Михайло Єжель наказав прийняти його на озброєння української армії.

Як говорить гендиректор "Луча" Олег Коростильов, "Стугна-П" уражає техніку та споруди на відстані до 4 км. На ціль її наводить лазерний промінь. Кумулятивний заряд пропалює сталеву броню завтовшки до 80 см.

Основне призначення ракетного комплексу — знищення ворожих танків, бронетехніки, укріплених вогневих точок. Він здатний ефективно боротися з вертольотами. Торік Міноборони замовило виробникам 10 таких ракетних комплексів.

— Появу будь-якого нового зразка озброєння в арсеналі армії можна тільки вітати, — каже військовий експерт центру ім. Разумкова Олексій Мельник, 49 років. — Проте переозброєння має епізодичний, безсистемний характер. Жоден зразок нових озброєнь, що отримала армія протягом останніх років, не додав їй суттєвих оперативних можливостей. При цьому без системного підходу до переозброєння вона не зможе ефективно виконувати свою функцію.

На думку Мельника, найбільше уваги слід приділити оснащенню військово-повітряних, військово-морських сил, сил спеціальних операцій.

— А взагалі танки в сучасній війні стають дедалі менш ефективною зброєю та уразливою мішенню для противника. Останній приклад — військові дії у Лівії. Урядові війська змушені відмовитися від важкої бронетехніки й пересісти на джипи.

Зараз ви читаєте новину «Протитанкову ракету націлюють лазером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі