середа, 28 травня 2008 07:07

Пройти тести випускникам допомагають довідки про інвалідність

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Тестування з математики майже третина вінницьких випускників не складала. Вони принесли довідки — про хвороби, інвалідність, смерть родичів.

— Діти, які вчаться, тестів не бояться. У розпачі насамперед діти багатих і впливових батьків, — каже Світлана Кадр, учителька біології вінницької школи N8. — Раніше як було: з березня вони взагалі переставали вчитися, чекали отримання атестату, бо вже були зачислені до університету. Списки претендентів на золоті і срібні медалі подавалися в обласне управління освіти за півроку. Отримували їх переважно діти високопосадовців і бізнесменів, які з усіх сил вижимали зі вчителів хороші оцінки.

За словами Світлани Кадр, батьки, які сподівалися "купити" оцінки, шоковані — тестування перекрило хабарі. Деякі не розгублюються: купують довідки й роблять дітей "чорнобильцями", інвалідами першої групи, прописують їх у селах. Аби школяр оминув тестування і опинився у вищому навчальному закладі.

Якщо дитина має відповідну довідку, їй треба набрати на тестуванні не менш як 124 балів. Тоді сертифікат приймуть до ВНЗ поза конкурсом. Під цю категорію підпадають сироти; постраждалі від Чорнобильської катастрофи; діти, що залишилися без опіки батьків; діти батьків, які загинули або стали інвалідами на вуглевидобувних підприємствах; діти працівників правоохоронних органів і військовослужбовців, що загинули під час виконання службових обов"язків.

Ректор Вінницького державного педагогічного університету Олександр Шестопалюк гадає, що запровадження тестів було вигідним для когось:

— Нині СОТ, Рада Європи вимагають скорочення кількості українських вузів. Кажуть, в Україні 233 університети, а у Франції — 80. Якщо їх просто закрити, можна нарватися на великий шкандаль. А от коли вузи не наберуть студентів, то можна буде сказати: "Ви не справляєтесь, давайте вас закриємо!" При цьому залишаються гарні приміщення, лабораторії, інше майно. Наголошую — це мої приватні роздуми.

Зараз ви читаєте новину «Пройти тести випускникам допомагають довідки про інвалідність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі