четвер, 21 травня 2020 00:21

Прогнозують недобір весняного меду

Погода квітня-травня призведе до недобору весняного меду й квіткового пилку в Україні, кажуть пасічники. Прогнозують нестачу до 30%, порівняно з минулим роком. Найбільше постраждають степові регіони.

— Низькі температури, вітер і дощі заважають бджолам збирати нектар із плодових садів, ріпаку, кульбаби, — говорить пасічник Валерій Курейко. — Якщо похолодання триватиме до кінця місяця, це вплине і на збір з акації.

— Зима була тепла. Бджолярі сподівалися на краще, але погода змінилася. Один день теплий, а решта — холодні. Рослини ж виділяють нектар при температурі вище 15 градусів, — говорить голова об'єднання "Полтавський пасічник" Наталія Сенчук, 60 років. — Прийшли і сильні вітри. Висушують нектар у весняних квітів. Нині пасічники підгодовують бджіл торішнім медом, цукровим сиропом.

На Запоріжжі й Миколаївщині почали качати мед. Його мало. Невідомо, чи дасть нектар липа. Виграють ті, у кого пасіки ближче до лісу. Там затишніше і немає вітрів, багато диких квітів.

За такої погоди ціна першого меду буде 250–300 гривень за літр. Торік стільки коштувала лише біла акація. Решта — спершу по 180 гривень, а потім ціна впала аж до 120.

Недобір меду спричиняють також масові отруєння бджіл хімікатами, якими аграрії обробляють поля, кажуть пасічники.

Зараз ви читаєте новину «Прогнозують недобір весняного меду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі