четвер, 19 лютого 2009 19:38

Продукти зникають з полиць супермаркетів

У продуктових магазинах став значно меншим вибір харчів.

— Кілька тижнів тому не знайшла солі в гіпермаркеті "Ашан". Знаєте — така, в пакетах, ще з Радянського Союзу. Кам"яної йодованої з червоним написом — купа, але чомусь її ніхто не бере. Чутки ширилися, що сіль може зникнути. Але ж це — не газ, у нас її достатньо, — каже 36-річна киянка Вікторія.

У Миргороді на Полтавщині теж пропала сіль. Кажуть, ніби десь закрилася соляна шахта. У паніці люди скуповують її кілограмами. Катерина Кіблицька в полтавському "ЕКО-маркеті" бачила, як сусідка купила 10 пачок солі.

Останні кілька тижнів покупці нарікають, що не можуть знайти в магазинах продуктів, до яких звикли. З"явилися порожні полиці. Минулої п"ятниці зранку в гіпермаркеті "О"Кей" — найбільшому торговельному центрі на лівому березі столиці — не було меленого чорного перцю. Пропали вівсянки російського виробництва й усі какао-напої. Зник консервований болгарський перець, хоча донедавна продавали щонайменше сім його видів. Не густо і з вермішеллю. Лежить кілька десятків пачок найдешевшої від "Київської макаронної фабрики", а інших українських марок — "Таї" чи "Чумак" — немає. Зате продають казахстанську вермішель "Султан" і російську "Галліну Бланку". В алкогольному відділі зникло популярне серед жінок італійське вино "Мартіні Б"янко".

24-річна Анастасія Мельниченко скаржиться, що тиждень не може купити у столичних магазинах "Фора" та "Великий віз" жодної марки дитячого молока.

— Товару в маркетах стало менше — бачу по полицях. Мені здається, що й покупців — так само, — додає киянин Максим Дончак, 24 роки.

Зникнення улюблених продуктів помітили і в інших містах. Знайома з Харкова жалілася, що в супермаркеті "Таргет" немає литовських шпротів і карпатського чаю. В уманському "Фуршеті" на Черкащині поменшало маслин і усяких витребеньок з риби. В Івано-Франківську з маринованих шампіньйонів є лише "Верес", а "Балтімору" вже місяць не бачили. У Львові поменшало імпортних кавових напоїв. Два тижні тому в полтавських супермаркетах відчутно зменшилася кількість круп і макаронів. Згодом почалися перебої з молокопродуктами. Те саме відбувається з побутовою хімією, косметичними засобами та кормом для тварин.

Супермаркети розривають контракти з виробниками.

— Постачальники вимагають гроші наперед. Раніше працювали у кредит, — розповідає менеджер із продажів одного з львівських супермаркетів. Називатись не хоче.

У черкаському магазині "Спар" на полицях, де були рибні консерви, тепер стоять м"які іграшки. Кілька видів дорогих консервів переклали в куток полички навпроти. А дешевих — таких, як кілька в томаті — немає.

— Кажуть, що скоро деякі супермаркети позакривають, — касир говорить з охоронцем магазину.

Люди побоюються дефіциту товарів. Але економічні експерти вважають, що запасатися не варто.

У паніці люди скуповують сіль кілограмами

— Дефіциту продуктів нема, їх у нас виробляють достатньо. Хіба деяких делікатесів стане менше. Бо через курс долара і євро вони значно подорожчали, — зазначає директор консалтингової агенції ААА Сергій Наливко, 28 років.

— Не шукай рису. Ти його тут не знайдеш, — звертається до дружини 46-річний львів"янин Микола Семенко. — Ходи краще на базар. Там і вибір більший, і ціни нижчі.

52-річна черкащанка Тетяна Мозгова теж вважає, що нині вигідніше скуповуватися на базарі: там ціни зростають не так стрімко.

— Ми порівнювали нинішні ціни з осінніми — особливих змін нема, — підтверджує Наталя Лила з адміністрації Центрального ринку Черкас. — Овочі та фрукти коштують так само, як і в жовтні. Свинина та яловичина як подорожчали на 5 гривень перед Новим роком, так і зараз продають. Щоправда, домашнє масло подорожчало на 10 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Продукти зникають з полиць супермаркетів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі