пʼятниця, 03 грудня 2010 03:15

Про неблагополучні сім'ї повідомляє дільничний педіатр

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Соціальний інспектор Тетяна Губ-Горобець (праворуч) зі Львова розпитує 29 листопада Ірину Шевчук
Соціальний інспектор Тетяна Губ-Горобець (праворуч) зі Львова розпитує 29 листопада Ірину Шевчук

"Від таких походів отримуєш масу задоволення. Приходиш у хату, а дитинка тобі усміхається, кругом дитячі речі, іграшки", — каже головний державний соціальний інспектор Сихівської райадміністрації Львова Тетяна Губ-Горобець, 34 роки.

Щотижня Тетяна здійснює рейди в сім'ї, де є діти віком до 1 року. Перевіряє, як батьки використовують державну допомогу при народженні. Із 1 січня 2011-го її розмір має зрости вдвічі — до 25–100 тис. грн.

У понеділок по обіді Тетяна з двома працівниками адміністрації їде на вул. Наукову у Франківському районі міста до 26-річної Ірини Шевчук. Вона прописана в Сихові, живе в батьків. Двері відчиняє її батько 52-річний Віктор Куценко. У дім пускає лише подзвонивши в Сихівську адміністрацію і спитавши чи справді Тетяна там працює.

— То не дивно, — каже інспектор. — Уже з'явилися шахраї, які під нашим виглядом входять у квартири, дивляться, що є в хаті.

Ірина показує доньку 7-місячну Софію, яка спить у візку. Щомісяця на дитину матір отримує 840 грн.

— Що ви купили за дитячі гроші? — запитує Тетяна.

— Ліжко — за 2800 гривень, крісло для годування — за 700, ходунки — за 500, дитячий комбінезон — 500. Замовили кухонний комбайн за 500 гривень.

Тетяна все нотує в акті.

— Розпишіться, — інспектор подає Ірині документ. — Бачу, що у вас гарна сім'я, питань немає. А часом буває така бідося, що ми навіть просимо відчинити холодильник і показати, чи є там щось дитині.

Про проблемні сім'ї в райдержадміністрацію докладає дільничний педіатр. За останні два роки, каже інспектор, зросла кількість жінок, які переїхали жити в села. Інспектори розшукують їх. Надсилають повідомлення, щоб мати з'явилася із довідкою про здоров'я дитини. Якщо немає відповіді, їдуть на місце. Тричі не застають матір удома —  припиняють виплату.

— Тоді мамочка сама прибігає до нас. Приносить довідки з місця проживання про стан дитини і ми відновлюємо виплати, — каже Тетяна. — Якщо ж батьки виховують дитину в незадовільних умовах, їх позбавляють і допомоги на дитину, і батьківських прав.

За 10 місяців цього року в Україні провели приблизно 192 тис. перевірок. У 929 випадках виявили нецільове використання коштів.

Зараз ви читаєте новину «Про неблагополучні сім'ї повідомляє дільничний педіатр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі