пʼятниця, 25 лютого 2011 15:47

"Президенте, поверніться до людей обличчям, а не задницею"

Півсотні львівських поетів та письменників у понеділок відсвяткували День рідної мови у сесійній залі Львівської міської ради. Зібрались по обіді на 6-годинний марафон. Домовилися, що кожен матиме 7 хв. на прочитання свого вірша чи прози.

Організатор марафону Мар'яна Савка, 38 років, каже, що готували акцію тиждень.

— Першими нас підтримали Кривий Ріг і Дніпропетровськ, — розповідає переможниця конкурсу "Коронація слова-2009" письменниця Галина Вдовиченко, 51 рік. — Тернопільський бард Сашко Смик лежав хворий. Коли дізнався про нашу акцію, каже: "Уже почуваюся добре. Зробимо щось схоже в себе в бібліотеках".

Марафон розпочинається о 15.00. Мар'яна Савка зачитує звернення до українців. Під ним підписалися 120 письменників. Серед них Марія Матіос, Оксана Забужко, Іван Малкович, брати Капранови, Ірена Карпа.

— З подачі українофоба Табачника йде наступ на українську мову, — бере слово Роман Іваничук, 81 рік. — Пхають нам голку під шкіру, доки не заболить. Учителі україномовної 11-ї школи в Донецьку погрожують самоспаленням, якщо їхній заклад закриють. Агент КДБ патріарх Кирило просить нас покаятися за щось. Я, Іваничук Роман Іванович, лауреат Шевченківської премії, Герой України, звертаюся до вас, пане президенте: звільніть Табачника в першу чергу. І поверніться до людей обличчям, а не задницею.

Директор видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" Іван Малкович, 49 років, заїхав на марафон дорогою з Прикарпаття. Гостював у матері й сестри в Косівському районі. Зачитує власного вірша "Напучування сільського вчителя". Там є рядки: "...колись можуть настати і такі часи, коли нашої мови не буде пам'ятати навіть найменший соловейко".

— Коли шість років тому була інавгурація нашого президента, я пішов із друзями до кав'ярні і сказав: "Більше я ніколи не буду читати цього вірша". Але зараз таки прочитаю.

Акція до Дня рідної мови не вдалася

У Києві флеш-моб "Коло улюблених пісень" до Дня рідної мови провалився. Ніхто з учасників не прийшов.

— На "Фейсбуці" зареєструвалися 187 охочих відвідати цей захід, — розповідає Володимир Сорока, 45 років. Він організовував захід. — Усі дали гарантію, що точно будуть. Планували, що прийдуть в автентичному вбранні та співатимуть українських пісень.

Сорока каже, що акції до Дня рідної мови проводить п'ятий рік поспіль:

— Раніше ставили свої палатки, робили ставку на кількох артистів. Цього року вирішили перейти на європейську практику флеш-мобів. Тут головне, аби люди самі все зробили. Сьогоднішній провал довів, що українцям потрібен цар, який ними керуватиме. Адже самі вони не здатні зорганізуватися.

Світлана КОРЖЕНКО

Зараз ви читаєте новину «"Президенте, поверніться до людей обличчям, а не задницею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі