пʼятниця, 25 квітня 2008 07:01

Президент Могилянки образився на братів Капранових

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Під час акції ”Ударимо автопробігом по безкнижжю і нехлюйству!”, що відбулася в Києві 23 квітня, письменниця Яна Дубинянська вітає Андрія Куркова з 47-річчям. Брати-видавці Віталій та Дмитро Капранови, які організували автопробіг, наспівують ”Многая літа
Під час акції ”Ударимо автопробігом по безкнижжю і нехлюйству!”, що відбулася в Києві 23 квітня, письменниця Яна Дубинянська вітає Андрія Куркова з 47-річчям. Брати-видавці Віталій та Дмитро Капранови, які організували автопробіг, наспівують ”Многая літа

23 квітня, на Всесвітній день книги, в Києві відбулася акція "Ударимо автопробігом по безкнижжю і нехлюйству!". Її організували брати-видавці 40-річні Віталій та Дмитро Капранови. Письменники Андрій Курков, Юрко Покальчук, Світлана Поваляєва, Сергій Пантюк та журналісти проїхалися столичними книгарнями. Завершили акцію під стінами Кабміну.

Об 11.00 на Контрактовій площі письменники поклали вінок та квіти й установили чорну меморіальну дошку із хрестом та надписом "Тут була книгарня" перед входом до книжкового магазину Києво-Могилянської академії. Він закритий уже рік.

— Раніше ця книгарня була у великому приміщенні — де нині їдальня Могилянки, — розповідає Дмитро Капранов. — 2005-го керівництво вузу перенесло її у приміщення площею 30 "квадратів". А за два роки закрило.

Президент академії Сергій Квіт написав Капрановим обурливого листа, коли дізнався, що ті запланували цю акцію.

— Квіт сказав, що приміщення книгарні нібито перебуває у стані довготривалої процедури переоформлення оренди, — веде далі видавець. — Колишній її власник, письменник Володимир Яворський, розповів, що насправді йому не продовжили договору. Сьогодні на дверях повісили папірець — ще вчора його не було, — показує на оголошення. У ньому написано, що книгарню невдовзі відкриють.

Письменники йдуть на Контрактову площу. Вітають Андрія Куркова — цього дня йому виповнилося 47.

— Андрій, незважаючи на те, що має трьох дітей, не чоловік, — каже письменниця Яна Дубинянська, 32 роки, і дарує квіти іменинникові. — Він — мрія, — додає.

Учасники акції вирушають до книгарні "Знання" на Хрещатику, 44а. Колону очолює яскраво-зелений "запорожець-кабріолет" братів Капранових. За ними їдуть Андрій Курков на срібному "Мітсубісі Ґрандіс" та Борис Гуменюк, 42 роки, на зеленій "ладі".

— Це остання книгарня, яка лишилася на центральній вулиці столиці, — зазначають видавці. — Торік влада хотіла забрати в неї приміщення, але ми спільними зусиллями відвоювали.

Поети читають вірші. Колона рушає до книжкового магазину на Пушкінській, 8а, яку відкрили торік. Там розпивають дві пляшки шампанського.

Останнім пунктом автопробігу стає Кабінет Міністрів. Охоронці, тільки-но побачили колону із шести авто, заступають вхід до будівлі. Невдовзі до учасників акції виходить радник віце-прем"єр-міністра Максим Розумний 39 років.

— Це єдина в Кабміні людина, яка має посвідчення, що вона розумна, — жартує Капранов. — Може він передасть наші книжки тим урядовцям, які вміють читати.

Зараз ви читаєте новину «Президент Могилянки образився на братів Капранових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі