середа, 27 лютого 2008 07:12

Представили книгу про Голодомор очима дипломатів

25 лютого у столичному університеті "Києво-Могилянська академія" презентували книгу "Листи з Харкова. Голод в Україні та Північному Кавказі в повідомленнях італійських дипломатів. 1932–1933 роки".

Італійський історик Андреа Граціозі зібрав листи дипломатів, які того часу працювали в Радянському Союзі й надсилали до Італії службові записки. У них повідомляли, що діялося в Україні.

"Черги людей, які чекають на розподіл хліба, стали безконечними. Вони стоять уздовж тротуару вулиці довжиною 300-400 метрів. Люди приходять зі стільчиками і книжками для читання. Минулого вечора роздача хліба розпочалася о 18-й годині, а черга вже була о 9-й ранку. Жебраки на вулицях більше не хочуть брати грошей, бо, навіть маючи гроші, вони не можуть купити хліба, тому просять хліба," — писав із Харкова консул Серджо Граденіго 19 травня 1932 року.

— Ми використали 58 документів, які зберігаються в архівах Міністерства закордонних справ Італії, — каже професор Граціозі. — Серед істориків уже немає жодних сумнівів. Починаючи з 1932 року, Голодомор можна вважати геноцидом.

"Падав дощ. Переді мною пройшло троє безпритульних. Вони вдавали, що граються. Один з них дістав штурхана і налетів на жінку, яка несла зав"язаний в хустину горщик борщу. Горщик упав на землю і розбився. Винний утік. А інші двоє руками зібрали суп з піску та багна і проковтнули його," — писав Серджо Граденіго 33 травня 1933-го.

Ціна книги — 20,90 грн.

Зараз ви читаєте новину «Представили книгу про Голодомор очима дипломатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі