Ексклюзиви
вівторок, 24 лютого 2009 18:28

Православні не поділили храм у столиці

Автор: фото: PHL
  Столична міліція не впускає в суботу священика та прихожан Київського патріархату до церкви Миколая Чудотворця на Лук’янівці в Києві
Столична міліція не впускає в суботу священика та прихожан Київського патріархату до церкви Миколая Чудотворця на Лук’янівці в Києві

Тринадцятьох людей із УНА-УНСО, Конгресу українських націоналістів та організації "Тризуб" імені Степана Бандери затримали минулої суботи в Києві міліціонери.

Усі вони були присутні на літургії. Її проводив у недобудованому храмі Миколая Чудотворця біля Лук"янівки священик Української православної церкви Київського патріархату.

— О пів на восьму вечора я вийшов на вулицю після півторагодинного вечірнього богослужіння. Бачу, до храму ввірвалася міліція. Забрали в каталажку чоловіків, прихожан нашої церкви. Жінок не чіпали. Жодного опору й сутичок не було. Міліція повикидала з храму всі наші речі — пристіл, аналой, семисвічник. Після цього я зачинив церкву на свій замок. Але наступного дня, в неділю, міліція замки позривала, а мене всередину не впустила. Могли зайти лише священики Московського патріархату, — згадує отець Іоанн, 29 років. Він служив тієї суботи.

В Українській православній церкві Московського патріархату запевняють, що храм належить їм із 2007-го. Отець Іоанн не погоджується. Каже, представники Московського патріархату заплатили столичній районній Шевченківській адміністрації 5 млн грн за право проводити тут служби.

— Це справжня рейдерська атака, нею керувала міліція! Місце під храм і хрест на ньому освячував патріарх Київського патріархату Філарет. Тому він — наш. Нехай це питання вирішує районна влада. Нехай збирає представників нашого патріархату й Московського, — наполягає Іоанн. Священик зараз править богослужіння у капличці біля храму.

— Там не було ані жодного захоплення храму, ані конфлікту всередині. Суперечність між представниками Московського і Київського патріархатів було вирішено на місці. Після дачі свідчень усіх затриманих відпустили, — розповідає "ГПУ" прес-офіцер Шевченківського райуправління міліції. Причини затримання парафіян міліція не називає.

Зараз ви читаєте новину «Православні не поділили храм у столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути