пʼятниця, 06 грудня 2019 00:50

Православна церква може змінити дату Різдва

Православна церква України може почати святкувати Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Про це каже предстоятель ПЦУ, митрополит Епіфаній, 40 років:

— Церква не проти календарної реформи, якщо її підтримає більшість вірян і соборний орган. Зміни потрібно впроваджувати мудро й поступово.

Перехід на єдину дату святкування Різдва може об'єднати суспільство, кажуть релігієзнавці.

— Спершу потрібно запустити освітні рухи, аби віряни не сприймали нову дату як відступлення від православної віри. А далі буде видно, чи піде ця нова традиція, — говорить релігіє­знавець Тетяна Деркач, 46 років. — Можна провести паралелі з мовою богослужінь. Українці століттями виховувалися на церковно-слов'янській і донедавна негативно ставилися до українізації літургії. Зараз же це не проблема.

Станом на сьогодні українці не підтримають перенесення дати святкування Різдва, додає Тетяна Деркач:

— Традиції змінюватимуться важко, бо в питаннях віри наше суспільство досить консервативне. Потрібно кілька десятиліть. І це за умови, якщо зараз почнемо суспільну дискусію на цю тему.

Різдво 7 січня православні церкви України святкують, бо у своєму літочисленні використовують юліанський календар, запроваджений 45 року до нашої ери. Також цього числа свято відзначають православні церкви Росії, Польщі, Єрусалима, Сербії, Грузії. Решта християн світу святкують 25 грудня за більш точним григоріанським календарем 1582 року, або новоюліанським, на який перейшла частина православних церков 1923-го.

Зараз ви читаєте новину «Православна церква може змінити дату Різдва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі