вівторок, 13 серпня 2019 07:58

Повертається спека

Наслідком негоди 8–9 серпня у п'яти областях України стали затоплення вулиць, повалені дерева й порвані лінії електропередач.

У селі Постійне Костопільського району на Рівненщині загинула 82-річна жінка. Її 6-річна онука перебуває в лікарні. 8 серпня о 12:15 обох вдарило струмом. Наступили на електропровід, що лежав на дорозі. У столиці пориви вітру, що сягали 28 м/с, і дощ пошкодили будівлі та валили дерева. На автошляхах утворилися затори. 120 дерев упали. У Київській області в селі Голодьки Тетіївського району пориви вітру пошкодили покриття школи на площі майже 50 кв. м та дахи 10 приватних будинків. У місті Буча впали понад 50 дерев. У місті Здолбунів Рівненської області затопило три житлові корпуси місцевого будинку-інтернату. Також частково зірвано дах приміщення районного відділу Нацполіції, управління статистики та музею.

Найбільше пошкоджені електромережі в Сумській області — постраждали 95 населених пунктів. Також знеструмлені села в Київській, Черкаській, Чернігівській, Житомирській і Кіровоградській областях.

— 13–14 серпня в Україну знову повертається спека. Температурний фон у більшості областей, починаючи з цього тижня, буде від 28 до 33 градусів тепла. На півдні температура може сягати навіть 35 градусів, — говорить провідний синоптик Українського гідрометцентру 46-річна Наталія Голеня. — Невеликі й окремі грозові дощі в ці дні можуть пройти у західних і північних областях. У другій половині тижня варто очікувати на грози, шквалисті вітри й подекуди зливи.

Під час негоди й сильних поривів вітру радять не стояти біля старих дерев. У лісах чи лісосмугах від дощу найкраще ховатися під високими кущами. Найміцнішими деревами в негоду є бук, береза, клен, липа, ліщина й горіх. Найчастіше блискавка влучає в дуб, сосну, ялину, тополю. Після початку зливи бажано не підходити ближче 30 м до металевих предметів — велосипеда, мопеда, мангала.

— У приміщенні слід зачинити двері й вікна, — говорить Наталія Голеня. — Не наближатися до електроприладів, найкраще — вимкнути їх з розетки. Можуть зіпсуватися через стрибки напруги.

Зараз ви читаєте новину «Повертається спека». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі