пʼятниця, 12 жовтня 2007 07:04

Послам приготували "голодного" українського хліба

Автор: фото: Михайло МАРКІВ
  Дружина президента України Катерина Ющенко розмовляє з Катериною Марченко в музеї Івана Гончара. Жінка розповіла іноземним дипломатам, як у 13 років пережила Голодомор
Дружина президента України Катерина Ющенко розмовляє з Катериною Марченко в музеї Івана Гончара. Жінка розповіла іноземним дипломатам, як у 13 років пережила Голодомор

9 жовтня 2007 року в музеї Івана Гончара в Києві зібрали 60 послів держав та представників іноземних громадських організацій. Дипломатам розповіли про Голодомор в Україні 1932–1933 років.

Їх вітали 46-річна перша леді України Катерина Ющенко, в.о. голови СБУ Ігор Наливайченко, 41 рік, голова Інституту національної пам"яті 82-річний Ігор Юхновський.

— Ми хочемо, щоб Голодомор ніколи не повторився ніде. Для цього треба донести правду про нього до всього світу, — озвучила привід зустрічі Катерина Михайлівна. Вона очолює Міжнародний благодійний фонд "Україна 3000". Ця організація докладає зусиль, аби Голодомор визнали геноцидом проти української нації якомога більше держав.

На зустрічі чекали президента Віктора Ющенка, однак він не прийшов.

68-річна Лідія Климентіївна, наглядач музею Івана Гончара, проводить до кімнати, де розмістили виставку. На білих стінах — до 30 стендів розміром із віконну шибку. На них — архівні фото українських сіл та виснажених людей, світлини нині живих очевидців Голодомору.

Один зі стендів звертає увагу на цифри — у найгостріші місяці Голодомору щохвилини помирало 17 людей, щодня — 25 тис. Усього загинуло 7,5–10 млн українців. Інший стенд називає людей, відповідальних за смерть українців. Це Йосип Сталін, Лазар Каганович, В"ячеслав Молотов, Павло Постишев. Усі стенди написані англійською без перекладу.

Посли у вівторок майже 2 год. слухали Катерину Ющенко, істориків та дивилися фільм. Їм приготували хліб, який пекли в Голодомор селяни — із дерті (груба помелена пшениця для свиней), сухого листя, макухи з торішніх цукрових буряків, гречаного лушпиння й полови з пшениці. Його не їли, бо він небезпечний для здоров"я.

Поспілкувалася із дипломатами колишня вчителька 88-річна Катерина Марченко, яка в 13 років пережила Голодомор.

— Наше село — Кищенці Маньківського району Черкаської області — до революції було казьонне. Не було пана, а земля належала людям. Дехто мав до 70 гектарів, а звичайні господарі по гектару, два, п"ять, сім. У родинах рідко було менш як п"ятеро дітей, — згадує Катерина Романівна. — А 1933-го півсела вимерло. Мати не пускала до школи, бо дорога туди йшла через ліс і хату діда, який свого сина з"їв.

Музей Івана Гончара в Києві працює з 10.00 до 18.00. Квитки коштують 3 грн для учнів та 5 грн для усіх інших відвідувачів.

Першою Голодомор визнала геноцидом Естонія

Голодомор в Україні 1932–33 років Геноцидом визнали 12 країн. Першою це зробила Естонія 1993 року. Потому — Канада, Аргентина, США, Угорщина, Литва, Грузія, Австралія, Польща. Останніми — в червні 2007-го — цей список поповнили Іспанія та Перу.

Зараз ви читаєте новину «Послам приготували "голодного" українського хліба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі