четвер, 30 липня 2020 07:51

Послаблювати карантин дозволять у кожному населеному пункті окремо

Із 1 серпня змінять правила проведення адаптивного карантину в Україні. До­зволять послаблювати чи посилювати не в областях, а в окремих населених пунктах відповідно до ситуації з захворюванням.

— Якщо область протягом п'яти днів перевищуватиме загальнонаціональні індикатори, що були до цього, ми цю область розкладемо на райони й міста, — каже головний санітарний лікар України 40-річний Віктор Ляшко. — Кожен район покаже свій внесок у стан захворюваності на коронавірус. І залежно від частки, яку дає район або місто обласного значення, він буде виділений у зелену, жовту, помаранчеву або червону зону. Червона — це найкритичніша. Зелена — навпаки. Послаблювати карантин у якомусь із населених пунктів можна, якщо захворюваність знижуватиметься три дні поспіль.

Із початку місяця стартує вступна кампанія до закладів вищої освіти. Електрон­ні заяви можна подавати до 22 серпня.

Якщо абітурієнт до цього часу не отримає свідоцтво про середню освіту, він зможе подати заяви на вступ без документа, але із записом про його замовлення. Оригінал дозволять принести на початку навчання.

Із 1 серпня в Україні запрацює ринок газу. Споживачі самостійно обиратимуть компанію, що постачатиме паливо. Такою є одна з вимог продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Перелік постачальників є в Нацкомісії, що регулює енергетику та комунальні послуги. Якщо споживач не визначився, в кого купувати, Нафтогаз постачатиме йому ­паливо 60 днів. За цей час потрібно обрати компанію.

— Запуск ринку газу є дуже хорошою ідеєю. Люди зможуть працювати з тим постачальником, умови й ціна в якого найвигідніші, — говорить експерт із енергетики Юрій Корольчук, 40 років. — Але Нафтогаз не хоче втрачати монопольні позиції і прибуток. Робить усе, щоб залишитися єдиним постачальником газу і може запороти нововведення. Компанія є постачальником зі спеціальними обов'язками і продає газ населенню за пільговою ціною. З відкриттям ринку стануть постачальником останньої надії. Зможуть надавати послуги всім українцям, а мали б лише тим, хто заборгував або не встиг укласти договір з іншою компанією. Офіційно вони виграли відповідний конкурс. Але очевидно, що той розроблений саме під Нафтогаз. Зокрема, за умовами, компанія повинна мати 3,5 мільярда "кубів" запасу газу. Зрозуміло, що такого об'єму більше ні в кого не буде. До того ж не налагоджений моніторинг цін. Людина може укласти влітку договір за однією ціною, а взимку тариф удвічі збільшать.

Україна встановлює безвізовий режим для шести країн.

Відвідувати Україну з початку наступного місяця зможуть громадяни Австралії, Нової Зеландії, Бахрейну, Кувейту, Оману та Саудівської Аравії. Термін їх перебування не має перевищувати 90 днів протягом 180 днів.

Також тимчасовий безвізовий в'їзд введуть для власників китайських паспортів. Скористатися ним зможуть до 31 січня 2021 року.

Із 1 серпня тариф на передачу електроенергії зросте на 54,6% — з 155,4 до 240,23 грн/МВт-год. Ціна не враховує податку на додану вартість.

Таке рішення прийняла НКРЕКП, щоб отримати кошти для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел.

— Чинний тариф, що покриває витрати на передачу електроенергії, інвестиційні й інші витрати, становить 80 гривень за мегават на годину, — каже заступник голови комітету з питань економічного розвитку у Верховній Раді 37-річний Дмитро Кисилевський. — Різниця між 80 і 240 гривень — це гроші на компенсацію "зеленого" тарифу. Таким чином держава виконує обіцянку платити його, збираючи гроші зі споживача. Цього року необхідно приблизно 52 мільярди гривень, із них майже 20 отримають з ринку, а ще 32 потрібно зібрати якимось іншим способом. Ось це підвищення тарифу на передачу і є крок у цьому напрямку.

У Міністерстві енергетики переконують, що збільшення тарифу не стосуватиметься населення. А підприємства платитимуть на 4% більше. Проте таке подорожчання теж не вдарить по промисловості, запевняють.

Зараз ви читаєте новину «Послаблювати карантин дозволять у кожному населеному пункті окремо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі