четвер, 05 квітня 2007 13:18

Посівна почалася на 20 днів раніше

Автор: фото: Володимир Лях/УНІАН
  Працівники сільськогосподарського підприємства райцентру Путивль, що на Сумщині, обідають на полі під час посівної. Тут до роботи на землі приступили на 20 днів раніше звичайного. Сіють пшеницю, овес та рапс
Працівники сільськогосподарського підприємства райцентру Путивль, що на Сумщині, обідають на полі під час посівної. Тут до роботи на землі приступили на 20 днів раніше звичайного. Сіють пшеницю, овес та рапс

"Для насіння добре, коли воно рано у ґрунт потрапляє. Бо як настане несприятливий період, приблизно друга половина квітня, рослини вже проростуть, — каже Анатолій Паніковський, 59 років, з управління агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації. — Так рано ми починали роботи на полях у 1995 році. Однак тоді через три тижні випав сніг і почалися морози. Значну частину довелося пересівати".

Зараз в області в землі вже 30% ранніх культур — ячменю, вівса, гороху. Окрім того, підживили половину площ озимини. Пізніми зерновими збираються зайнятися у квітні-травні.

В середньому цього року посівна в Україні розпочалася майже на місяць раніше, ніж звичайно.

Щодня засівають 500 тис. га зернових. Усього виділили 26 млн га, кажуть у прес-службі Міністерства аграрної політики України. Також сіють цукрові буряки.

На Миколаївщині земельні роботи почали 10 березня. Зараз засіяли 260 тис. га ячменю та буряків. Пізніше перейдуть на кукурудзу, гречку та горох.

— Так рано ми починали сіяти у 1961 і 1991 роках, — пригадує  Мирон Мацьків з управління вирощування сільськогосподарської продукції Львівської ОДА.

Останніми районами, які приєдналися до посівної цього року, були гірські — Турківський та Сколівський.

На Херсонщині працювати в полі почали ще в лютому. Однак березневий буревій знищив понад 30 тис. га посівів зернових.

— Будемо пересівати. Вже нічого не поробиш, — розводять руками в управлінні агропромислового розвитку обласної адміністрації.

Окрім зернових, від сильного вітру постраждали й овочеві посадки в парниках. У Цюрупинському та Голопристанському районах, які є головними постачальниками ранньої городини, рослини знищені майже повністю. За попередніми підрахунками, збитки від буревію на Херсонщині становлять 20 млн грн.

Побоюються непередбачуваної весняної погоди, а особливо заморозків, на Рівненщині. Спеціалісти агропромислового комплексу "Зоря" кажуть, що це може зменшити врожайність цукрового буряку.

Водночас в Українській академії аграрних наук запевняють, що така рання посівна сприятиме хорошому врожаю. З одного гектара можна буде зібрати 21,5 ц зерна. Коли ж роботи в полі починаються пізно, вдається зібрати лише 12,9 ц.

Для проведення усіх робіт сільськогосподарським  підприємствам потрібно 609 тис. т солярки та 209 тис. т бензину.

Зараз ви читаєте новину «Посівна почалася на 20 днів раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі