понеділок, 25 вересня 2006 16:54

Помер археолог Іон Винокур

— Винокура всі любили. Він був не лише провідним спеціалістом в археології, але й дуже доброю людиною. У 60-х роках врятував від заслання українського історика Михайла Брайчевського — вісім місяців його переховував у Бакоті на Хмельниччині, — згадує 60-річний історик із Кам"янця-Подільського Хмельницької області Лев Баженов.

Археолога Іона Винокура поховали минулої п"ятниці біля села Капітанівка під Києвом, на кладовищі посеред соснового бору. Вчений помер на 77-му році життя. У вересні лікарі несподівано виявили у нього рак кишківника. Саме Іон Винокур обґрунтував теорію, що племена черняхівської культури — вони населяли українське Подніпров"я і Подністров"я у ІІ–VІІ століттях — були праслов"янами.

— Для нас його смерть стала як грім серед ясного неба. Ще в липні він приїздив до Хмельницької області на розкопки давньоруського міста Губен, — розповідає Баженов. — Ми дивувалися, що, незважаючи на роки, йому вдавалося так багато працювати. Не знаємо, як без нього бути. Зокрема, що станеться з розкопками Губена.

Іон Винокур з 1963 року жив у Кам"янці-Подільському. П"ять років тому, коли померла його дружина Надія, переїхав до Києва, щоби бути ближче до доньки. Водночас читав лекції у трьох університетах — у Житомирі, Кам"янці-Подільському і Київському Слов"янському університеті. За своє життя дослідив безліч тем — від етногенезу давніх слов"ян Східної Європи на початку нашої ери до середньовічних давньоруських міст. 20 років досліджував урочище Бакота на Хмельниччині — столицю давньоруського Подністров"я ХІІ–ХІІІ століть.

Зараз ви читаєте новину «Помер археолог Іон Винокур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі