пʼятниця, 25 травня 2007 07:06

Полтавці побилися під час закладання пам"ятника Петлюрі

Автор: фото: Олександр ЛУЦЕНКО
  Один з прихильників встановлення пам’ятника Симону Петлюрі в Полтаві приніс до меморіального каменя земляку гвоздики. Поклав квіти, а тоді тричі поцілував камінь
Один з прихильників встановлення пам’ятника Симону Петлюрі в Полтаві приніс до меморіального каменя земляку гвоздики. Поклав квіти, а тоді тричі поцілував камінь

У Полтаві біля будівлі облдержадміністрації в середу закладали  камінь на місці майбутнього пам"ятника Симонові Петлюрі. Тоді якраз виповнилося 128 років із дня народження голови Директорії Української Народної Республіки та головного отамана Армії УНР.

Полтавці збиралися з десятої ранку. За годину на площі — близько 200 людей. Більшості за 40.

Прихильники й противники встановлення пам"ятника землякові в натовпі стоять разом. Розмахують прапорами "Нашої України", Партії регіонів, Компартії, Української повстанської армії і державними.

— Комуняки закатували мого батька, — голосно каже одягнена у вишиванку 60-річна Марія Івшина.

— А твій Петлюра нищив євреїв, — перекрикує її 58-річна Любов Никифорівна з червоним прапором.

Поруч п"ятеро жінок-"нашоукраїнок" сваряться з комуністками. Коли слів уже нема, починають крутити одна одній дулі.

До натовпу підходить губернатор Валерій Асадчев, 53 роки. Міліціонери роблять для нього "живе коло". Обступають також місце встановлення каменю.

"Ганьба Асадчеву!" — кричать губернаторові. Починається бійка. У хід ідуть держаки від прапорів. Міліціонери стримують людей та захищають чиновників. Серед них народний депутат Микола Кульчинський та колишній нардеп Іван Заєць.

Асадчеву дають мікрофон.

— Я був і залишаюся ініціатором спорудження пам"ятника Петлюрі. Ми не повинні боятися, — каже він. — Петлюра помилявся, але свідомо виступав за Соборну Україну.

Асадчев підписав розпорядження про проведення конкурсу ескізів на спорудження монумента. Результати оголосять у серпні. Частину грошей виділять з обласного бюджету, частину збиратиме фонд.

Чоловік із натовпу вириває в Асадчева мікрофон і кілька разів кричить "Ганьба!" Апарат відбирають, губернатор продовжує розповідати про Петлюру.

— Ми подали в суд і законно демонтуємо цей камінь, — запевняє перший секретар міськкомітету Компартії Олексій Гавріков, 56 років. Він одягнений у червону футболку із зображенням карти колишнього Радянського Союзу і надписом "СССР".

До мітингу підходить єпископ Полтавський і Кременчуцький Федір та його помічники. Починають молитву та освячення. Демонстранти розступаються. Єпископ окроплює всіх водою.

Після освячення прибічники встановлення монумента заспівали гімн. Міліціонери охороняли місце ще півгодини, доки полтавці покладали квіти й цілували камінь.

Того ж дня господарський суд Полтавщини розглянув позов про неправомірне встановлення пам"ятного знаку. Постановили заборонити розміщення табличок чи монументів Петлюрі. 27 червня вирішуватимуть, що робити з уже встановленим меморіальним каменем.

Симон Петлюра народився в Полтаві в травні 1879 року. Він був одним із лідерів та засновників Української Соціал-демократичної партії. Входив до Центральної ради та Директорії УНР. Останню очолив 1919 року. У радянсько-польській війні виступив на стороні Польщі. Боровся проти "червоної окупації". Хотів створити Соборну Україну.

1926 року в Парижі його застрелив радянський агент Шолом Шварцбар. На суді він пояснив, що вчинив убивство з особистих причин. Мовляв, через Петлюру в нього загинуло 15 родичів. Шварцбара виправдали.

Зараз ви читаєте новину «Полтавці побилися під час закладання пам"ятника Петлюрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі