вівторок, 03 лютого 2009 18:04

Показують сім гравюр Франческо Гварді

"Ці картини Львівській картинній галереї подарував граф Леон Понінський", — каже Олена Шостак, заввідділу європейської графіки Музею мистецтв ім. Варвари та Богдана Ханенків у Києві. Там виставлено 7 гравюр італійського художника Франческо Гварді.

Востаннє роботи виставляли у Львові 20 років тому. Всі вони у доброму стані.

— Довго експонувати їх не можна. Картини слід зберігати у папках, перекладати мікалентним папером. Раз на місяць треба давати подихати, інакше папір "хворітиме". Коли все робити правильно, то папір 18-го століття добре зберігається, — пояснює Шостак.

Гварді прославився як ведутист — художник венеціанського міського пейзажу.

— Ведутисти зображували своє місто документально точно. Гварді вирізнявся з-поміж них малюнками — поетичними творами. На картині "Вид на острів Сан-Джордже Маджоре від галереї Палаццо Дожів" художник працює тонами, передаючи ними глибину, передній і дальній плани. Аркуш світлий, наповнений повітрям. А як фігури зображено! Дивишся зблизька, ніби клякси, а рисунок видається зробленим нашвидкуруч. Але до нього нічого не додаси.

Гварді мав художню майстерню, яка виконувала замовлення на релігійні, побутові та міфологічні сюжети, виготовляла копії майстрів —  Тиціана, Воронезе, Тінторетто.

У Музеї ім. Ханенків особливу увагу відвідувачів привертає картина Гварді "Канал у Венеції". На ній місяць освітлює постаті гондольєрів.

Виставка триватиме до 8 березня.

Зараз ви читаєте новину «Показують сім гравюр Франческо Гварді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі